El maltractament a gent gran, una realitat silenciada

Les denúncies per abusos a persones de la tercera edat han augmentat un 50% en cinc anys

Actualitzat
Els abusos econòmics, psicològics i físics que pateixen les persones grans són una realitat molt silenciada. El nombre de casos denunciats representa un percentatge petit, però no para de créixer.

Precisament, el 2012, els Mossos d'Esquadra van rebre un total de 707 denúncies per maltractament a gent gran. Cinc anys més tard, se'n registraven 1.073.

Les denúncies han augmentat un 50%. Ho han fet, en part, perquè s'han fet més campanyes de sensibilització. També perquè els serveis socials i sanitaris s'han coordinat per prevenir i detectar aquest tipus de casos.

 

 

Els principals maltractadors acostumen a ser familiars

Alguns cuidadors deixen les persones grans "en un llit" o "amb un bolquer mullat" durant moltes hores, explica Ascensión González, una treballadora familiar de l'Ajuntament de Barcelona. A nivell psicològic, altres els diuen que no sortiran "a passejar" si no es comporten com ells volen.

Les persones grans acostumen a triar el silenci per vergonya o per por de les represàlies, ja que els principals maltractadors acostumen a ser els familiars, sobretot els fills.

Però les persones soles, sense un entorn familiar, també tenen un alt risc de patir maltractament, sobretot econòmic. Una treballadora social sanitària del CAP de Roger de Flor, Olalla Montón, n'explicava un cas:

"Una senyora gran, sola, sense fills, sense família directa, passava la major part del dia allitada, amb les finestres tancades. Aquest era un cas que vam denunciar. Va sortir a la llum i la cuidadora ha entrat a la presó perquè va treure a la dona el pis i tots els estalvis que tenia."

 

 

Més suport per als cuidadors

Els serveis socials i sanitaris reclamen un telèfon d'atenció a la víctima com el que tenen dones i infants. També consideren que els cuidadors necessiten rebre formació i, sobretot, més suport.

Un estudi apunta que el 68% dels cuidadors se sent sobrecarregat. El 40% reconeix que actua severament contra els avis per impotència. Montón alerta dels perills que pot suposar això:

"Un cuidador sobrecarregat pot ser un cuidador negligent. D'alguna manera hem de promoure, tant des dels serveis socials com des dels centres d'atenció primària, aquestes campanyes de grups d'ajuda mútua per a cuidadors"

Amb l'augment de denúncies de maltractament a gent gran, es va destapant una realitat desconeguda o silenciada per a molts. Més sensibilització i suport als cuidadors semblen la clau per prevenir aquest tipus d'abusos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut