
Malta prohibeix avortar a una turista amb un embaràs inviable que la posa en risc de mort
La nord-americana Andrea Prudente ha rebut l'autorització de viatjar a Mallorca per posar fi a l'embaràs d'un nadó que els metges li han dit que no té possibilitats de sobreviure
"Només vull sortir viva d'aquí, ni en els meus pitjors malsons m'havia imaginat una situació com aquesta". Així s'expressava Andrea Prudente al diari britànic The Guardian, sobre la situació que la manté atrapada des de fa dies en un hospital de Malta.
Prudente, de 38 anys i embarassada de 16 setmanes, era de vacances a l'illa de Gonzo amb la seva parella, Jay Weeldreyer, quan va començar a tenir hemorràgies.
Van anar a l'hospital, on els van dir que no es podia fer res per salvar la vida del nadó, després que a la mare se li desprengués la placenta i no tingués líquid amniòtic a l'úter.
Quan els van dir que l'embaràs no era viable van demanar avortar. Però el cor del nadó encara batega i, en aquestes circumstàncies, a Malta és il·legal posar fi a l'embaràs.

Des de fa uns dies, la parella està en una habitació d'hospital, esperant i patint per la salut de la mare, que té un alt risc d'infecció després que se li hagi separat la placenta de l'úter.
"Estem aquí asseguts, creient que si es posa de part, l'hospital s'activarà. Si el cor del nadó s'atura, ens ajudaran. Però, més enllà d'això, no faran res", lamentava aquest dimecres Weeldreyer en declaracions a la BBC:
"El nadó no pot sobreviure, no s'hi pot fer res. L'estimàvem, encara l'estimem, voldríem que sobrevisqués, però no ho farà. I no només estem en un punt en què estem perdent una filla que volíem, sinó que l'hospital està prolongant l'exposició de l'Andrea a riscos."
"No ho puc entendre, només hi ha una persona que pot sortir viva d'aquest hospital i és la meva companya. Per què estan posant la filla que he perdut, que no té esperances de ser salvada, per sobre de la meva parella? No hi haurà miracle, no paren de dir-nos que la criatura no sobreviurà", ha dit el pare del nadó al diari Malta Today.

Protestes davant del Parlament
El cas d'Andrea Prudente el va fer públic fa dos dies l'organització Doctors for Choice, que defensa el dret al propi cos. En una publicació a les xarxes socials, van denunciar la situació de Prudente i Weeldreyer, respectant l'anonimat de la parella.
Woman currently in a #Malta hospital is 16 weeks pregnant with ruptured membranes and detaching placenta is having her request for life-saving abortion declined because there is still a fetal heartbeat. Malta has a total ban on abortion. Tragedy unfolding! https://t.co/lsUcBrE1sJ
Doctors for Choice Malta (@Drs4ChoiceMalta) June 21, 2022
Segons l'organització, la parella volia "que la història es fes pública amb l'esperança d'evitar una tragèdia". L'endemà, Andrea Prudente i Jay Weeldreyer, van aparèixer públicament per primera vegada.
Arran del cas, grups de persones s'han manifestat davant del Parlament de Malta per reclamar la despenalització de l'avortament, amb pancartes amb lemes com "El meu cos, la meva elecció", "Les dones tenen dret a viure", "Avortament segur i legal per a les ciutadanes de Malta" o "La misogínia mata més que l'avortament".

Malta té una de les legislacions més estrictes d'Europa contra l'avortament. Posar fi a un embaràs és completament il·legal, fins i tot en els casos en què el fetus no té possibilitats de sobreviure.
L'advocada Lara Dimitrijevic, presidenta de la Fundació per als Drets de les Dones (WRF, en les seves sigles en anglès), explica que el de Prudente no és un cas aïllat:
"Sabem que, de mitjana, hi ha dos o tres casos així cada any, però després que l'Andrea fes pública la seva història, hem vist com moltes més dones han fet un pas endavant i han compartit la seva experiència."
Activistes pro avortament maltesos han comparat el cas amb el de Savita Halappanavar, una dona que va morir de sepsis en un hospital irlandès l'any 2012.
En el cas de Halappanvar, els metges van rebutjar posar fi a l'embaràs quan va començar a tenir pèrdues a causa de la prohibició de l'avortament que hi havia aleshores a Irlanda, fins que la despenalització de l'avortament va guanyar el referèndum del 2018.
Pendents d'un trasllat a Mallorca
Actualment, Prudente està estable a l'hospital Mater Dei, a Msida, segons el diari "Times of Malta". En un primer moment, els metges van considerar que no estava en condicions de viatjar, però les gestions fetes a través de l'assegurança de viatges de la parella han permès que viatgi a Mallorca, on se li podrà practicar l'avortament.
"La companyia d'assegurances ha aconseguit que se'ls traslladi a Mallorca. Andrea marxarà tot i que el consell mèdic és que es quedi en observació", ha dit Lara Dimitrijevic a l'agència Reuters.
"Està patint molt psicològicament. Però, aquí a Malta, els metges estan lligats de mans i peus perquè, segons la llei, si posen fi a l'embaràs estarien cometent un crim", afegeix.
Finalment, aquest dijous han rebut l'autorització per volar cap a Mallorca i està previst que la parella viatgi en un avió medicalitzat en les pròximes hores.
- ARXIVAT A:
- Avortament