
Malestar per l'encariment dels quatre peatges que depenen de la Generalitat
Els conductors, alcaldes i empresaris de les zones afectades reclamen més bonificacions per a residents i usuaris habituals mentre el govern aposta per la vinyeta, és a dir, el pagament per ús
A l'hora de calcular com s'ha encarit la vida aquest 2023, qui també ha de refer els números són els usuaris dels peatges de la C-16, la C-32 i els túnels del Cadí i Vallvidrera.
Tots quatre peatges depenen de la Generalitat i tots han pujat al voltant del 7%.
El govern explica que l'encariment és degut a l'actualització de l'IPC de l'octubre, com es fa cada any, però per als conductors això vol dir pagar encara més per uns peatges que ja consideren cars.
Per exemple, la tarifa per passar pel túnel del Cadí si no ets resident de la zona i vas en un turisme arriba als 13 euros i mig, gairebé un euro més que la setmana passada. O circular per la C-32, des de Castelldefels fins al Vendrell, ha pujat fins als 12 euros amb 44 cèntims.

L'encariment de peatges com el de Cunit-Cubelles, de la C-32, ha indignat els usuaris que han de transitar-hi per anar a treballar.
S'han de gratar més la butxaca perquè s'han apujat un 7,3% i, en canvi, diuen que són insuficients les bonificacions de les quals es beneficien per circular-hi cada dia. Per això, els alcaldes reclamen a la Generalitat, gestora d'aquesta autopista, que faci gratuïta aquesta carretera per als conductors habituals. Seria la solució per descongestionar la C-31, com explica l'alcalde de Cunit, Jaume Casañas:
"Volem una alternativa gratuïta, ràpida i competitiva. I l'única alternativa que hi ha a la C-31 és la C-32. Demanem que sigui gratuïta pel moviment intern del territori."
És el mateix que demanen els usuaris organitzats en la plataforma No Vull Pagar C-32, com reclama el seu portaveu, Guillem Eroles:
"És insuportable per a nosaltres. En aquestes comarques del Baix Penedès i el Garraf, la majoria de la població ha d'anar a l'àrea metropolitana a treballar."
Per la Generalitat, el futur no passa pas per la gratuïtat, sinó per la implantació del sistema de pagament per ús, conegut com la vinyeta, com explica el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas:
"Estem parlant amb el govern de l'Estat per poder fer possible aquesta vinyeta a Catalunya, perquè creiem que és el model que ens permetria aixecar aquestes barreres i que el pagament de les vies d'alta capacitat tingués un element de justícia territorial."

Segons el govern, les bonificacions li costen 50 milions cada any. Beneficien, per exemple, els residents de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell, que passen sense pagar pel túnel el Cadí. Un peatge, però, que s'ha apujat gairebé un euro per als conductors esporàdics.
Els empresaris arrufen el nas: temen que el preu sigui una barrera per als turistes i demanen altres alternatives de transport per arribar a la Cerdanya.
Com el tren que fa cent anys arribava per primer cop a la Cerdanya i encara triga tres hores des de Barcelona fins a Puigcerdà.

- ARXIVAT A:
- PeatgesMobilitatEconomia de butxaca