Malestar del professorat associat pel pla d'estabilització: "No acabarà amb la precarietat"

Consideren que les places són insuficients i que els associats competiran amb desigualtat de condicions amb altres perfils

Enllaç a altres textos de l'autor Mireia Rom Salvador

Mireia Rom Salvador

Periodista de la secció de Societat de TV3

@mireiarom
Actualitzat

Fa un any que la Generalitat va anunciar un pla de xoc per estabilitzar el professorat associat a les universitats públiques. Es tracta d'una figura que ha guanyat pes els últims anys a causa de la falta de pressupost i de les restriccions que impedien contractar docents al mateix ritme que es jubilaven.

La conselleria calcula que, en tres anys, s'hauran estabilitzat pràcticament tots els docents associats que volen fer carrera acadèmica. El col·lectiu, en canvi, considera que les places són del tot insuficients i que competiran amb desigualtat de condicions amb altres perfils.


Més places per arribar a tothom

La figura del professorat associat està pensada per a persones amb una feina principal fora de la universitat i que fan docència per aportar a les aules la seva experiència professional.

Durant els últims deu anys, però, s'ha fet servir per contractar docents i cobrir necessitats estructurals sense les mateixes condicions que el professorat permanent.

És el cas de Patrícia Martínez, que fa catorze cursos que és professora associada d'Història d'Amèrica a la Universitat de Barcelona.

Ara optarà a una de les 820 places convocades per les universitats públiques per ser professor lector, el primer pas per estabilitzar-se i fer carrera acadèmica. La UB i a la UAB són les universitats a les quals corresponen més places, unes 200 en cada cas.

La Patrícia, que també és presidenta del comitè d'empresa de la UB, considera que el pla "no és, ni de bon tros, un procés d'estabilització, sinó una convocatòria escassa i precària de places que no reconeix els mèrits acumulats del professorat associat".

I és que, segons la plataforma Transformem UB, hi ha, almenys, 400 professors associats que voldrien fer carrera acadèmica. Una xifra que, afirmen, probablement queda curta perquè ara el procés és més senzill i no es demana una acreditació prèvia als aspirants.

La UB, en canvi, parla de 300 docents associats com a màxim que voldrien dedicar-se plenament a la universitat.


"Competim amb desigualtat de condicions"

Per obtenir plaça, es valora especialment haver fet recerca i haver publicat articles a revistes científiques de prestigi. Una activitat que el professorat associat fa sense retribució, ja que el seu contracte és, exclusivament, per fer docència.

La convocatòria de places de professor lector és oberta i s'hi pot presentar tothom que compleixi els requisits. Això, assegura Núria Suero Comellas, professora associada de Ciències Polítiques a la UAB i presidenta del comitè d'empresa, els fa competir en desigualtat de condicions amb altres perfils, com investigadors internacionals que sí que han fet recerca de manera retribuïda.

Per això demanen més places perquè tothom que vulgui fer carrera acadèmica es pugui estabilitzar i que tinguin més pes els anys de docència que exerceixen els associats, que representen la meitat del professorat universitari.

Núria Suero Comellas, professora associada de Ciències Polítiques a la UAB (3Cat)

El professorat associat passarà a ser indefinit

Amb la nova llei orgànica del sistema universitari, que es va aprovar l'any passat, els contractes temporals no poden superar el 20%. D'aquesta manera es vol recuperar la funció original del professorat associat, i complir amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que obliga a estabilitzar els professionals que han encadenat tres o més contractes temporals.

Segons la normativa, tot el professorat associat pot optar a un contracte indefinit, amb el mateix salari que fins ara. Hi ha una particularitat: la llei d'universitats estableix que no podran impartir més de 120 hores de docència. A la pràctica, en casos com els de la Patrícia, que supera de llarg aquest topall, el nou contracte implicaria fer menys hores de classe i, per tant, cobrar menys.

Com a mesura addicional, la UB, on els associats cobren el mínim que s'estableix per a aquesta figura, augmentarà de nivell els que tinguin més de cinc anys d'antiguitat i tindran un 25% més de sou el curs vinent.


Presumptes irregularitats amb el professorat substitut

Una altra de les novetats de la llei d'universitats és la creació de la figura del professorat substitut, pensada per cobrir amb agilitat baixes temporals.

Des dels comitès d'empresa de la UB i de la UAB, però, denuncien que s'han contractat per aquesta via docents per cobrir necessitats estructurals, com les jubilacions. També hi ha casos, asseguren, de professors associats que han passat a tenir un contracte de substitut, amb salaris més baixos.


Més places de professorat lector

El Ministeri d'Universitats ha anunciat pel curs vinent 3.400 noves places de professor lector a tot l'Estat, amb el compromís que les comunitats autònomes en creïn més.

A Catalunya és on se'n convocaran més: 705. El govern espanyol finançarà aquestes places durant sis anys, que és el que dura un contracte de professor lector, i després els governs autonòmics i les universitats les hauran d'estabilitzar definitivament amb nous contractes de professorat permanent.

En el cas de Catalunya, serà la nova conselleria la que haurà de tancar l'acord amb el ministeri i concretar quantes places s'afegiran. La previsió és que les comunitats autònomes en financin un terç del total, per la qual cosa es podria arribar al miler de noves places.

 

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut