Imatge de Nicolás Maduro al Palacio de Miraflores
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, acusa xarxes socials com X, Instagram o TikTok de "multiplicar l'odi" al país (EFE)

Maduro ordena bloquejar la xarxa social X durant deu dies a Veneçuela

El mandatari del país sud-americà acusa la plataforma i el seu propietari, Elon Musk, d'intentar orquestrar un "cop d'estat cibernètic" en plena crisi política després de les eleccions presidencials

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha ordenat el tancament de la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, durant deu dies. La mesura arriba quan el país caribeny viu una greu crisi política i social, després de les eleccions presidencials del mes de juliol i les acusacions de manipulació de resultats, que han desencadenat protestes arreu del país.

En aquest context, el mandatari acusa la plataforma, propietat del magnat Elon Musk, d'estar incitant discursos d'odi, sembrar la violència i "atacar Veneçuela des de l'exterior", en el que ha definit com a "cop d'estat cibernètic".

Maduro ha explicat en un acte polític que la proposta de suspendre X, elaborada per la Comissió Nacional de Telecomunicacions, té la finalitat de "fer respectar les lleis".

El president veneçolà també ha assegurat que "algun dia naixeran noves xarxes socials, veneçolanes" per alliberar el país "d'aquesta gent", en al·lusió als propietaris de plataformes com Instagram o TikTok, a qui acusa d'estar funcionant com a "multiplicadors d'odi".

I ha assenyalat la plataforma de missatgeria WhatsApp de ser un canal a través del qual "s'està amenaçant la família policial i militar veneçolana".

L'oposició no afluixa

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, acusa l'oposició antichavista d'estar preparant un cop d'estat amb col·laboració de la dreta internacional. Els sectors contraris al règim, però també diversos governs estrangers i observadors internacionals van denunciar que hi va haver frau electoral en els comicis.

En rebuig a la proclamació de Maduro com a mandatari reelegit, hi ha hagut intenses protestes als carrers de diverses ciutats de Veneçuela, que en alguns casos han derivat en episodis violents. Fins ara, hi ha hagut almenys 24 morts, segons l'ONG Provea, i s'han detingut més de 2.400 persones contràries al règim, segons ha informat el govern veneçolà.

La líder opositora Maria Corina Machado en una manifestació a Caracas, el passat 3 d'agost
La líder opositora María Corina Machado, en una manifestació a Caracas, el 3 d'agost passat (EFE)

La gestió de la crisi posterior a les eleccions que ha fet el règim veneçolà també ha aixecat crítiques d'altres governs d'esquerres llatinoamericans. Des de Xile, el president progressista Gabriel Boric ha acusat Maduro d'haver comès frau als comicis.

Les paraules del mandatari no han caigut gens bé a Caracas i el ministre d'Exteriors veneçolà l'ha titllat de "pinochetista" i d'estar més a la dreta que el seu homòleg argentí, Javier Milei.

L'antichavista Edmundo González Urrutia és reconegut com a guanyador pels Estats Units, Costa Rica, Panamà, el Perú, l'Argentina i l'Uruguai.

Per contra, Rússia, la Xina, l'Iran i Nicaragua han reconegut la victòria de Maduro. I tres països més --el Brasil, Colòmbia i Mèxic-- han demanat una verificació imparcial dels resultats.

 

ARXIVAT A:
Nicolás Maduro Veneçuela
Anar al contingut