"Gent gran sense armaris: Història, Lluita i Memòria", lema de Madrid Orgullo (EFE)

Madrid Orgullo reivindica la històrica lluita LGTBI: "No tornarem a l'armari mai més"

Sota el lema "Gent gran sense armaris: Història, Lluita i Memòria" la manifestació de l'Orgull de Madrid té enguany un to més combatiu, després de la irrupció del partit d'ultradreta Vox
Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

Multitudinària manifestació de l'Orgull a Madrid, coincidint amb els 50 anys dels fets de Stonewall, a Nova York, una de les primeres revoltes per defensar els drets del col·lectiu LGTBI.

Sota el lema "Gent gran sense armaris: Història, Lluita i Memòria", Madrid Orgullo (MADO) ha reivindicat la memòria dels membres més veterans del col·lectiu.


En aquesta edició, ha agafat un to més combatiu després de la irrupció del partit d'ultradreta Vox i les seves proclames, que suposen un retrocés en les conquestes socials del col·lectiu LGTBI.

Precisament, unes hores abans de l'inici de la manifestació, el ministre en funcions Fernando Grande-Marlaska ha titllat la dreta espanyola de "covarda" i "còmplice", que està donant "combustible" a l'extrema dreta.
 

La manifestació ha començat a dos quarts de set de la tarda de dissabte a Atocha i ha recorregut tot el passeig del Prado fins a plaça Colón, on quatre activistes "referents" han llegit el manifest: Rosa Arauzo, Maribel Torregrosa, Olga Alarcón i Pedro Beguería.

Uge Sangil, Presidenta de FELGTB, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals, ha presentat l'acte agraint la participació: "Heu fet possible l'Orgull més reivindicatiu i no ens pararan".

En el manifest, s'ha recordat a "totes les persones ausents i a totes les que han perdut injustament el dret a viure la seva identitat i la seva sexualitat amb dignitat":


Boti García, una de les mítiques activistes de Madrid, en declaracions a TV3, ha reivindicat el paper dels pioners. Sobre el ressorgiment de Vox ha deixat clar que "no tornarem a l'armari mai més":

"No tornarem a l'Espanya en blanc i negre que ells volen. No tornarem a l'armari mai més"

 

Boti García, una de les mítiques activistes de Madrid, a la manifestació (EFE)

 

La capçalera ha estat presidida per representants de les entitats organitzadores, així com les institucions i partits polítics. S'hi han pogut sentir crits com: "Tenim el mur de contenció de l'extrema dreta i dels seus còmplices. Ni un pas enrere" o "Que torni Carmena".


Ciutadans i el Partit Popular havien estat vetats pels organitzadors. Tanmateix, la formació taronja ha sortit al carrer amb la seva capçalera, amb Inés Arrimadas. Alguns manifestants els han escridassat: "No ens representeu". Una situació similar a la que es va viure la setmana anterior a la manifestació del Pride de Barcelona.

Arrimadas ha defensat les seves polítiques a favor del col·lectiu LGTBI, com una llei de gestació subrogada "altruista i voluntària", que és "l'únic mètode que moltes parelles LGTBI tenen per ser pares":

"Seguirem defensant l'Orgull i no permetrem que se'ns exclogui ni a nosaltres ni als nostres votants d'una festa de la llibertat."


A més de la part reivindicativa de la marxa, també hi han participat carrosses que, amb la seva música i diversitat, donaran l'ambient festiu de la manifestació.

 

 

 

 

 

Tota una setmana de reivindicació i celebració

Madrid Orgullo va començar la seva edició d'enguany el dimecres 3 de juliol. L'encarregada de donar el tret de sortida, amb el tradicional pregó, va ser la cantant de Figueres Mónica Naranjo. "Si hem d'anar enrere, que només sigui per agafar impuls", va dir en un breu, però contundent discurs, en referència a les polítiques que defensen partits com Vox.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut