Madrid, l'excepció a Europa: manté la festa de Cap d'Any malgrat l'òmicron

La Puerta del Sol reunirà un màxim de 7.000 persones per donar la benvinguda al 2022, mentre que capitals europees com Londres, París, Berlín o Roma han suspès les celebracions
Paula Florit Gomila Actualitzat

La covid torna a colar-se a les celebracions de Cap d'Any. El món dona la benvinguda al 2022 una altra vegada amb restriccions, més o menys dures en funció del país. Així, mentre que la majoria de capitals europees han suspès les celebracions multitudinàries davant l'avanç de la variant òmicron, Madrid és l'excepció.

La capital espanyola manté la festa a la Puerta del Sol, que sí que es va cancel·lar l'any passat. Això sí, amb aforament limitat. Només podran accedir a la plaça 7.000 persones, que són la meitat del que era habitual abans de la pandèmia. Per garantir les distàncies, s'ha dividit la plaça en parcel·les.

També serà obligatori l'ús de mascareta, que els assistents es podran treure per menjar-se els dotze grans de raïm. La policia controlarà que es compleixi.

El que no es farà són les cinc macrofestes que estaven previstes i que finalment no s'han autoritzat perquè no es podien garantir les mesures anticovid i el risc de contagi s'ha considerat massa elevat.


Londres no tindrà focs artificials

A la majoria de capitals europees s'ha optat pel contrari. Així, ciutats com París, Londres, Berlín o Roma han cancel·lat les celebracions massives per rebre el 2022.

A la capital britànica, l'alcalde, Sadiq Khan, ho anunciava la setmana passada. Ho va justificar, com arreu, per l'explosió de contagis amb la variant òmicron. Així doncs, no es farà la celebració a la plaça de Trafalgar, ni tampoc el castell de focs artificials a la vora del riu Tàmesi, que cada any aplegava prop de 100.000 persones.

Londres, en una imatge d'aquest dijous, ha cancel·lat el castell de focs artificials al riu Tàmesi (Reuters/Lee Smith)

També a Escòcia s'ha decidit suspendre la festa que es feia habitualment a Edimburg. Aquí, a diferència de Londres, també hi haurà les discoteques tancades.

Amb tot, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha destacat en el seu discurs de Cap d'Any que la nit de divendres s'ha de celebrar una cosa: "l'esforç nacional" per la vacunació. Assegura que set de cada deu adults britànics ja han rebut la tercera dosi de la vacuna.

L'última xifra de contagis facilitada pel govern britànic és de dimecres, quan es van registrar 183.037 positius en un sol dia.


París suspèn la celebració

Seguint la ruta per Europa, ens aturem a la capital francesa, que també registra xifres rècord de contagis: 200.000 casos diaris l'última setmana.

París, amb una incidència de 2.000 casos per cada 100.000 habitants, ha cancel·lat les celebracions per l'arribada de l'any nou. Així, no es faran ni el castell de focs artificials ni els concerts que estaven previstos als Camps Elisis aquest divendres.

França registra fins a 200.000 casos diaris (Reuters/Christian Hartmann)

També està prohibit beure al carrer i els bars i restaurants tancaran a les dues de la matinada, malgrat que el transport públic estarà obert tota la nit. La mascareta és obligatòria a l'exterior des d'aquest divendres.

De cara a mitjans de gener, el govern francès prepara noves mesures, com ara substituir el certificat covid per un certificat de vacunació.


Roma i Berlín, sense festes

Pel que fa a la capital alemanya, també s'han suspès els focs artificials. Com a Berlín, tampoc n'hi haurà a Munic ni a Frankfurt. El canceller alemany, Olaf Scholz, en el que ha estat el seu primer discurs de Cap d'Any des que va agafar el relleu a Angela Merkel, ha demanat justament comprensió als ciutadans per mesures com aquesta.

Turistes aquest dijous davant la Fontana di Trevi, a Roma (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

A Itàlia, amb una xifra de contagis també per sobre dels 100.000 diaris, acomiadaran el 2021 amb restriccions. A ciutats com Roma o Venècia s'ha decidit cancel·lar les celebracions previstes.

A més, el papa Francesc no farà la tradicional visita al portal de Betlem ni a l'arbre de Nadal que hi ha a la plaça de Sant Pere del Vaticà per evitar aglomeracions.

Amb el mateix objectiu, també el govern grec ha suspès el tradicional castell de focs artificials sobre l'Acròpolis d'Atenes.

Nova York manté la festa a Times Square

Fem una excepció i sortim d'Europa. Hi ha una ciutat al món que ha optat pel mateix model que Madrid per celebrar l'entrada del 2022. És Nova York, que ha decidit mantenir l'emblemàtica festa a Times Square.

Últims preparatius, aquesta setmana, per rebre el 2022 a Times Square, Nova York (Reuters/Jeenah Moon)

Això sí, si un any sense pandèmia acumulava fins a 58.000 persones, aquest any n'hi haurà només 15.000. Hauran de portar mascareta obligatòriament i estar vacunats.


Contagis disparats arreu d'Espanya

Madrid també és excepció entre les comunitats autònomes. Juntament amb Andalusia, les illes Balears, el País Valencià, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, forma part del grup que s'ha limitat a apel·lar a la responsabilitat ciutadana per acabar el 2021 de forma segura.

La resta d'autonomies acomiadaran l'any amb restriccions, com limitacions horàries i en aforaments. Entre aquestes comunitats, Catalunya, que manté el toc de queda i l'oci nocturn tancat, malgrat l'últim intent del sector per evitar-ho.

Això, quan la incidència acumulada a 14 dies al conjunt d'Espanya és de 1.775 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades d'aquest dijous. Hi ha set comunitats per sobre d'aquesta xifra. Entre les quals, Madrid, amb una incidència de 2.426 casos.

Està per sota de xifres com les d'Euskadi (2.731) o La Rioja (2.861), i per sobre de, per exemple, la incidència a Catalunya, que aquest divendres ja és de 1.941 casos per cada 100.000 habitants.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut