El mateix 2018 aquest tipus de TAC ja va generar un brot d'hepatitis C al mateix hospital (Europa Press)

Madrid ha d'indemnitzar amb 150.000 euros una pacient que es va contagiar de VIH en un TAC

Durant la prova li van fer una punxada amb el líquid de contrast i s'ha comprovat que el mateix dia es van fer TACs a dues persones positives d'aquest virus

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha condemnat la Comunitat de Madrid a indemnitzar amb 150.000 euros una pacient oncològica que es va contagiar de VIH el 2018 després de fer-se un TAC a l'hospital públic Gregorio Marañón.

Segons ha avançat eldiario.es, el tribunal ha analitzat l'expedient sanitari de tots els pacients que van sotmetre's a la mateixa prova aquell dia, i conclou que és "plausible la hipòtesi" que la dona s'infectés com a conseqüència del TAC amb contrast que li van fer el 18 de setembre del 2018.

Segons l'advocat de la víctima, l'anàlisi a què se la va sotmetre "és una prova radiològica en què punxen el pacient perquè es vegi millor" el resultat.

La pacient, de 32 anys, rebia tractament d'oncologia i a partir del juliol del 2018 va ser intervinguda i sotmesa a diverses proves, entre les quals una analítica negativa en VIH. Al desembre li van detectar problemes renals i és quan li van confirmar que s'havia contagiat.

El procediment de reclamació patrimonial el va posar en marxa un any després per valor de 400.000 euros, que la sentència ha rebaixat fins a 150.000 euros.


Brot d'hepatitis per la mateixa prova

El mateix 2018 aquest tipus de TAC ja va generar un brot d'hepatitis C al mateix hospital, amb cinc pacients afectats.

Segons la documentació sanitària de la causa judicial, en aquell cas la Conselleria de Salut madrilenya sí que va admetre com a "hipòtesi plausible" una aplicació "inapropiada" de les mesures que s'han de prendre en el procediment d'injecció del contrast.

En el cas del contagi per VIH, però, la conselleria no havia acceptat la responsabilitat i fins i tot va apuntar que la dona es podia haver contagiat durant la seva activitat com a odontòloga o amb l'atenció rebuda en centres privats.

Finalment, la pacient ha acabat guanyant la causa als tribunals, en una sentència que apunta que "l'existència de dos casos positius de VIH en la data en què es va practicar el TAC", com el reconeixement d'errors en el cas del brot d'hepatitis, porten a pensar que és "plausible" que la dona es contagiés durant la prova.

Segons ha explicat l'advocat al mateix diari, la sentència encara es pot recórrer, però l'afectada ja ha rebut la indemnització.

ARXIVAT A:
SalutJudicialComunitat de Madrid
Anar al contingut