Emmanuel Macron vota a la primera volta de les eleccions legislatives (EFE)

Macron demana una aliança "democràtica i republicana" contra Le Pen a la segona volta

L'extrema dreta del Reagrupament Nacional s'hauria imposat a la primera volta de les eleccions legislatives a França amb el 33% dels vots

Actualitzat

Emmanuel Macron ha reaccionat aquest diumenge a l'àmplia victòria del Reagrupament Nacional, i ha demanat una "unió democràtica i republicana" per fer front a l'extrema dreta a la segona volta de les eleccions legislatives del 7 de juliol.

En declaracions a l'agència AFP, el president francès ha apuntat a la necessitat d'una gran unió de partits per frenar Marine Le Pen. "Davant del Reagrupament Nacional, és l'hora de fer una àmplia unió clarament democràtica i republicana per a la segona volta", ha dit després de conèixer la victòria de l'extrema dreta amb el 33% dels sufragis.

Les paraules de Macron es poden interpretar com una consigna perquè els candidats dels partits que han quedat tercers facin un pas al costat i demanin el vot a les formacions que sí que puguin aturar el triomf de l'extrema dreta a cada circumscripció.

Jean-Luc Mélenchon reacciona als resultats de la primera volta de les legislatives (Reuters/Abdul Saboor)

Unes paraules que ja han rebut la resposta de Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa. El líder de l'esquerra ha assegurat que els candidats del Nou Front Popular es retiraran en cas d'haver estat tercers: "En aquest cas, retirarem la nostra candidatura. La nostra consigna és clara, ni un vot més ni un escó més per al RN".

En canvi, la dreta d'Els Republicans s'han afanyat a llançar un comunicat per anunciar que no donaran instruccions de vot per a la segona volta. "En no estar presents a la segona volta, considerant que els electors són lliures de prendre les seves pròpies decisions, no donem cap instrucció nacional i deixem que els francesos expressin la seva consciència".

Le Pen demana una majoria absoluta

Per la seva banda, Marine Le Pen ha celebrat que "la democràcia ha parlat". Després de conèixer els bons resultats de la formació que ella encapçala, la líder de l'extrema dreta ha donat per "aniquilat" el bloc macronista, que hauria quedat en tercera posició, segons els sondejos. "Els francesos han mostrat la seva voluntat de passar pàgina de set anys de poder despectiu i corrosiu".

Per tot això, Le Pen ha fet una crida als ciutadans a unir-se a ella a la segona volta. Demana "renovar" el vot a tots aquells que aquest diumenge han triat la papereta del RN, i convida la resta d'electors a sumar-se "a la coalició de la seguretat, la llibertat i la unitat" per aconseguir la majoria absoluta la setmana que ve.

Jordan Bardella compareix davant dels mitjans després de conèixer els primers resultats de les legislatives (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Bardella ja es veu primer ministre

Jean Bardella, el candidat a ser primer ministre pel partit l'extrema dreta, ha comparegut pocs minuts després que s'hagi fet públic el sondeig a peu d'urna i ha demanat a tots els francesos que li donin la majoria absoluta en segona volta.

Bardella ha fet un discurs molt dur contra la coalició d'esquerra Nou Front Popular, que ha qualificat d'extrema esquerra i que --ha dit-- és un perill per França perquè vol obrir les portes del país a l'islamisme radical.

"Tinc la intenció de ser un primer ministre de cohabitació, respectuós amb la Constitució i el càrrec de President de la República, però intransigent amb les polítiques que posarem en marxa"

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut