El president francès, Emmanuel Macron, votant a les eleccions al Parlament europeu
El president francès, Emmanuel Macron, votant a les eleccions al Parlament Europeu

Macron avança les eleccions legislatives en perdre estrepitosament davant l'extrema dreta a França

El partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional guanya les eleccions amb el 31,55% dels vots, més del doble que el partit del president francès

RedaccióActualitzat

La victòria contundent de Marine Le Pen a França en les eleccions europees d'aquest diumenge ha empès el president Emmanuel Macron a dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions legislatives anticipades. La primera volta es farà el 30 de juny i la segona volta, el 7 de juliol, quan faltaran menys de tres setmanes per a l'inici dels Jocs Olímpics de París.

"No puc fer veure que no ha passat res", ha assegurat Macron després de les primeres projeccions electorals:

"El creixement dels nacionalismes és un perill per a la nostra nació i per a Europa."


Aquestes eleccions legislatives arribaran tot just dos anys després de les últimes, celebrades el juny del 2022, en què el partit de Macron va perdre la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional que havia tingut entre 2017 i 2022.
 

Victòria de Reagrupament Nacional

El partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional, encapçalat per Jordan Bardella, ha guanyat les eleccions europees amb més del 31% dels vots (amb el 90% escrutat).

La candidatura on hi ha el partit de Macron, Renaixement, ha quedat en segona posició a molta diferència. De fet, els resultats de Reagrupament Nacional són prop del doble dels de Renaixement, que hauria obtingut el 14,57% dels vots.

 

Els resultats són un cop dur per al lideratge de Macron a França, i també a escala europea. Fa cinc anys, l'extrema dreta ja va guanyar les eleccions al país, però amb només un escó més que la candidatura macronista de La República en Marxa.

Els socialistes francesos, amb el 14%, i el partit de la França Insubmisa, amb el 10,1%, han acabat en tercera i quarta posició, respectivament.

Enmig de l'eufòria pels bons resultats que els auguren els sondejos, Marine Le Pen ha assegurat que Reagrupament Nacional està preparat per governar:

"Estem preparats per exercir el poder si els francesos ens fan confiança."

La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, amb el candidat a les europees, Jordan Bardella
La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, amb el candidat a les europees, Jordan Bardella (Reuters/Sarah Meyssonnier)

La formació de Macron té ara 169 dels 577 diputats del parlament francès, molt per davant dels 88 de Reagrupament Nacional.

Però si en les pròximes eleccions l'RN aconsegueix un bon resultat, el president francès es veuria molt limitat a l'hora de tirar endavant polítiques domèstiques, des de l'economia a la seguretat.

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronEleccions europees 2024
Anar al contingut