Una botiga de Menorca amb mascaretes a la venda (EFE/David Arquimbau)

L'ús obligatori de la mascareta s'estén més enllà de Catalunya

Extremadura ja imposa la mesura, encara que hi hagi distància de seguretat; les Balears, l'Aragó i segurament Andalusia ho faran la setmana que ve i altres comunitats ho estan estudiant

Actualitzat

Des d'aquest dissabte, Extremadura és la segona comunitat que obliga a utilitzar mascareta, encara que es mantingui la distància de seguretat d'un metre i mig. Els majors de 6 anys l'han de dur sempre pel carrer i en espais oberts i tancats d'ús públic, amb algunes excepcions, igual que s'aplica a Catalunya des de dijous.

Amb quatre brots de Covid declarats, el conseller de sanitat extremeny, José María Vergeles, ha dit que "cal actuar amb contundència i previsió" i ha defensat que la mesura s'estengui a tot Espanya.

Astúries s'ha sumat aquest diumenge a la mesura de l'ús obligatori de mascareta encara que hi hagi duistància de seguretat. Ho ha anunciat el president asturià. 

 

Les Balears i l'Aragó s'hi afegiran dilluns, segons ha anunciat el govern de Francina Armengol, i també el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha avançat que dilluns traslladarà al comitè tècnic l'ús obligatori de la mascareta, després dels últims rebrots.


73 rebrots

A Espanya hi ha ara mateix 73 focus de rebrots actius de Covid-19, repartits entre 15 comunitats autònomes, excepte La Rioja, Astúries, Ceuta i Melilla.

 

A part de Catalunya, les comunitats més afectades són Andalusia, amb 18 rebrots, i Galícia, on el confinament en una part de la comarca d'A Mariña s'ha aixecat, però en una altra s'ha endurit. A les Balears es comptabilitzen una desena de rebrots. L'Aragó segueix mantenint en fase 2 quatre comarques per controlar els rebrots que hi han aparegut. Al País Basc el punt calent és Ordizia, on és obligatori dur mascareta.

En la jornada electoral d'aquest diumenge a Euskadi i Galícia caldrà dur mascareta per anar a votar.

Amb aquest mapa dels rebrots, hi ha més governs autonòmics que s'estan plantejant fer obligatori l'ús de la mascareta, com són els de Cantàbria o Múrcia.

 

Bèlgica amplia l'ús

Fora d'Espanya, Bèlgica ha decretat, des d'aquest dissabte, l'ús obligatori de les mascaretes als espais tancats públics per intentar evitar una segona onada del coronavirus. La mesura afecta tots els comerços, cinemes, esglésies, edificis judicials, biblioteques o museus, a més dels transports públics, on ja era obligatori.

Incomplir-ho comporta multes de 250 euros i, en cas de reincidència, les sancions poden arribar als 3 mesos de presó.

De moment, només els menors de 12 anys estan exempts de dur-les.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut