L'ús de mascareta, una possible solució per a quan les corals puguin tornar a assajar

Alguns estudis alerten que la projecció de la veu en cantar augmenta el risc de contagi, i per això els protocols de seguretat que s'estan dissenyant inclouen assajos amb mascareta

Carme RoldánActualitzat

Catalunya és terra de cant coral, una de les activitats culturals que mou més massa social i que viuen amb preocupació la incertesa sobre la tornada als assajos i als concerts.

Alguns estudis científics alerten que la projecció de la veu quan cantem augmenta el risc de contagi. Hi ha una proposta de fer assajos amb mascareta.

És el conjunt barrocx txec Collegium 1704 en la seva actuació sense públic

El Collegium 1704, conjunt barroc txec, havia d'actuar diumenge a l'Auditori, però el coronavirus va obligar a cancel·lar el concert. A Praga van actuar en un gran espai buit, amb distància física i mascareta.

Són mesures que recull un protocol sanitari que prepara el Moviment Coral Català per a les corals que vulguin començar a assajar a la tardor, si la desescalada va bé.

La normalitat absoluta no arribarà fins que hi hagi una vacuna, i cantar és una de les activitats culturals de més risc de contagi. Lluís Gómez, especialista en Medicina del Treball, FECEC, explica que la saliva quan es canta va més enllà del metre i mig o dos metres

"Envien la veu lluny i amb força. Emeten tot de partícules amb la saliva, que arriben molt més lluny del metro i mig dos metres si no tenim res que ens protegeixi i eviti la sortida d'aquestes partícules. D'aquí la idea d'utilitzar mascaretes."

Tardarem a veure concerts. Les associacions corals volen que Sanitat avali el protocol de seguretat, però també hi ha veus que adverteixen dels problemes de cantar amb mascareta.

Cori Casanova, metgessa, foniatra i cantaire, diu que la mascareta esmorteeix el so i dificulta la respiració. Diu que afectarà la qualitat de l'emissió vocal, el confort per al cantaire i una certa sordina a la sortida del so.

Els cors professionals ho tenen molt més difícil, però cantar amb mascareta, amb distància i espais grans podria ser una opció per a centenars de corals amateurs que desitgen el retrobament de manera segura.

Mentre arriba el moment, les corals es mantenen cohesionades de manera telemàtica amb iniciatives com el Cor Virtual, que impulsa el tenor i compositor Carles Prat, que proposa ara una peça creada especialment per a aquest temps de confinament per a tothom que hi ha volgut participar.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut