Imatge de H. R. Giger amb l'àlien, a l'exposició de Salt

L'univers del creador d'Alien arriba per primer cop a Catalunya amb una retrospectiva

La figura llargueruda, antropomòrfica, amb el cap ben ovalat, ideada per l'artista suís Hans Ruedi Giger l'any 1975 va inspirar Ridley Scott per a la pel·lícula
Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat
TEMA:
Art

Per primer cop arriba a Catalunya una exposició retrospectiva del creador d'Alien, l'artista suís Hans Ruedi Giger. L'univers de les seves pintures i un dels seus personatges van inspirar el director de cinema Ridley Scott per fer la pel·lícula. 

La mostra, titulada "L'atracció de l'abisme", es pot veure a Salt, al Gironès, fins al 21 de desembre. 


Què hi podem trobar? 

L'exposició permet veure dibuixos de l'àlien abans que fos Alien.

La reconeixible figura llargueruda, antropomòrfica, amb el cap ben ovalat, ideada per Giger és de l'any 1975 i en va fer una sèrie de dibuixos. Aquestes obres les va veure el director de cinema Ridley Scott i hi va trobar la inspiració per a la seva pel·lícula.

Aleshores Scott va anar a buscar Giger perquè formés part de l'equip de la pel·lícula.

A l'exposició de la Casa de Cultura Les Bernardes, de Salt, s'hi poden veure fotografies del rodatge. Una feina per la qual Giger va guanyar l'Oscar als millors efectes visuals. 

Quadres de l'exposició "L'atracció de l'abisme", de Salt (3Cat/Núria Peraire)

Què més s'hi pot veure?

En ser una retrospectiva, s'hi pot veure una bona part de la seva obra. De fet, el comissari de l'exposició, Carlos Arenas, destaca precisament que la seva influència va més enllà d'Alien.

"Tracta moltes de les problemàtiques que ens assolen actualment, com la relació amb la tecnologia o la destrucció del medi ambient. És un artista amb una visió futurista de tots els problemes del món contemporani." 


Quin és l'estil de Giger?

La seva obra mostra un estil propi, anomenat "biomecànic", d'éssers que són mig persones i mig màquines.

Un món fantàstic, molt original i propi, que té a veure amb el que ell va viure als anys 60 i 70

Pinta sense colors, bàsicament fa servir escales de negres i grisos, un estil que a l'exposició es defineix com a surrealisme negre.

El comissari de l'exposició, Carlos Arenas (3Cat/Núria Peraire)

Quina relació hi havia entre Giger i Dalí?

Giger tenia Dalí com a gran referent. De fet, es van conèixer personalment. El 1975 Giger va visitar Dalí a Cadaqués.

En aquell moment, el pintor surrealista estava implicat en un projecte cinematogràfic, "Dune", que havia de fer Jodorowsky, però que no es va arribar a filmar. I Dalí va recomanar Giger perquè hi fes de dissenyador.

Fruit de la relació entre tots dos artistes, al Museu Dalí hi ha una peça exposada que és un vestit de gos espacial. Es tracta d'una obra que Giger va regalar a Dalí.  

I a l'exposició de Les Bernardes s'hi poden veure obres que tenia Giger a la seva col·lecció privada, on hi ha quadres dels seus artistes favorits, i aquí hi veiem obres de Dalí.


Quina influència va tenir Giger en la música i en els tatuatges?

En el món de la música, molts artistes del rock, del pop i del heavy metal han utilitzat les seves obres per il·lustrar portades de discos o es van inspirar en les seves imatges per fer videoclips.

Fins i tot, el comissari explica que ha inspirat dissenys del sector dels tatuatges, ja que precisament molts artistes del rock o del heavy en porten.


Deu anys de la mort de Giger

La mostra coincideix amb el desè aniversari de la mort de Giger i amb l'estrena, aquest estiu, de la setena entrega de la saga: "Alien: Romulus".

 

ARXIVAT A:
Cinema Art
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut