Jens Stoltenberg aquest divendres a la seu de l'OTAN, a Brussel·les

L'OTAN no envia ni avions ni tropes a Ucraïna: "No busquem una guerra amb Rússia"

Jens Stoltenberg, secretari general de l'Aliança Atlàntica, acusa Rússia d'utilitzar bombes de dispersió i altres armes que suposen una violació del dret internacional

Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, ha fet una crida al president rus, Vladímir Putin, a aturar l'atac, retirar les seves forces d'Ucraïna sense condicions i adoptar la via diplomàtica.

Stoltenberg ha comparegut en roda de premsa després d'una reunió d'urgència dels ministres d'Exteriors de l'Aliança Atlàntica celebrada a Brussel·les.

Com ja havia dit quan entrava a la reunió amb els ministres d'Exteriors, Stoltenberg ha insistit que "l'OTAN no busca una guerra amb Rússia".


Evitar una "guerra total a Europa"

Stoltenberg ha explicat que els socis han acordat no desplegar avions de l'Aliança en l'espai aeri ucraïnès.

L'OTAN, doncs, no crearà una zona d'exclusió aèria, com s'havia demanat des de Kíiv, ni tampoc desplegarà tropes en territori ucraïnès. Fer-ho, ha argumentat, suposaria una "escalada terrible" del conflicte, que podria portar a una "guerra total a Europa".

Stoltenberg i el secretari d'Estat dels EUA, Blinken, en la reunió d'aquest divendres (Reuters/Olivier Douliery)

Ha defensat, però, que l'Aliança té "la responsabilitat d'evitar que el conflicte vagi més enllà d'Ucraïna", cosa que "comportaria més patiment humà".

Per això, ha afegit, l'OTAN ha augmentat el seu suport a Ucraïna, perquè pugui exercir el seu dret a defensar-se reconegut a la carta de les Nacions Unides.


"Venen dies pitjors"

Stoltenberg ha acusat el Kremlin de voler "augmentar la seva esfera d'influència i negar a altres països el dret a elegir el seu propi camí", i ha defensat que "l'agressió de Rússia [a Ucraïna] és una agressió contra la nostra seguretat".

Segons el secretari general de l'OTAN, "els dies que vindran, a Ucraïna, seran probablement pitjors, amb més morts, més patiment i més destrucció".

També ha assegurat: "El president Putin ha fracassat en l'intent de dividir-nos", i que ara els socis de l'OTAN estan "més units, més determinats i més forts que mai".

Arran de l'agressió russa, ha explicat, l'OTAN ha augmentat la cooperació amb Suècia i Finlàndia, que no pertanyen a l'Aliança i que fa uns dies van ser amenaçades per Putin si hi ingressaven.


Armes que violen el dret internacional

Stoltenberg, a més, ha acusat el Kremlin d'utilitzar bombes de dispersió, condemnades internacionalment pels danys que causen entre la població civil, fins i tot quan el conflicte bèl·lic ha acabat.

"Hem vist l'ús de bombes de dispersió i hem vist informes sobre l'ús d'altres tipus d'armes que podrien constituir una violació del dret internacional", ha afirmat.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
Anar al contingut