Aquests pèl·lets son la matèria primera que utilitzen la majoria de fabricants de peces de plàstic

L'origen dels pèl·lets de la costa de Tarragona, també investigat per la Fiscalia

Coincidint amb la investigació per l'abocament de pèl·lets a la costa de Galícia, la Fiscalia n'ha obert una altra per l'arribada d'aquests plàstics a les platges de Tarragona
Redacció/agències
TEMA:
Medi ambient

La Fiscalia de Medi Ambient ha obert una investigació per determinar l'origen dels pèl·lets que des del 2018 arriben a les platges tarragonines, sobretot a la de la Pineda, a Vila-Seca. Segons ha confirmat la fiscal en cap de l'Audiència de Tarragona, s'ha ordenat la investigació als cossos dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil.

Les diligències han de determinar si, arran de l'expedient que ha obert la Generalitat a 13 empreses del polígon petroquímic de Tarragona per les boletes de plàstic trobades a la sorra, s'ha produït un delicte mediambiental.

Els pèl·lets de plàstic són boletes molt petites que s'amaguen entre la sorra (EFE/Quique García)

La Fiscalia ja havia obert diligències dues vegades, el 2019 i el 2021, arran de denúncies presentades pel SEPRONA de la Guàrdia Civil i per una organització ecologista de la zona, però es van acabar arxivant en no poder-ne identificar els autors.

L'obertura d'aquesta investigació coincideix amb el vessament de pèl·lets que afecta la costa gallega des de fa setmanes. Un cas que la Fiscalia també està investigant i que ha aixecat força expectació mediàtica.

Dos voluntaris recullen pèl·lets a la platja de la Pineda el 10 de gener (EFE/Quique García)

Les últimes setmanes, grups de voluntaris estan netejant de pèl·lets la sorra de la platja de la Pineda, una de les més afectades de la zona pels abocaments i que, segons les entitats ecologistes, es troba entre les més perjudicades del món pels microplàstics.


La segona causa de contaminació per microplàstics

Al polígon petroquímic de Tarragona, el més important del sud d'Europa, cada any s'hi fabriquen milions de tones de pèl·lets. Són la matèria primera que fan servir la majoria de fabricants de peces de plàstic i també la segona causa de contaminació per microplàstics.

La proximitat del complex a la costa fa que sovint apareguin aquests microplàstics a la platja. Són els que s'han escapat de les indústries i que les fortes pluges han arrossegat fins a la costa a través de la vall del riu Francolí.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Contaminació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut