L'oposició d'Agents Rurals i ADF força l'ajornament de la reforma del pla d'incendis

Quan falta una setmana per a l'inici de la campanya d'incendis, Interior manté l'accés d'aquests cossos al foc des del primer moment
Redacció
TEMA:
Incendis

El Departament d'Interior volia tirar endavant abans de l'estiu la reforma del Pla Especial d'Emergència per Incendis Forestals. Una reforma que preveia limitar el paper dels agents rurals i els ADF.

L'anunci ha generat molt malestar en aquests dos col·lectius, i amenaçava de complicar la campanya que està a punt de començar. Davant de l'oposició, segons ha pogut saber TV3, Interior ha ajornat les modificacions almenys fins a la tardor.

Quan falta una setmana per a l'inici de la campanya d'Incendis, Interior ha decidit mantenir l'accés d'aquests cossos al foc des del primer moment, com a mínim fins d'aquí a uns mesos. De totes maneres, aquests col·lectius han convocat una manifestació el 13 de juny davant del Parlament.
 

Què fan els agents rurals i les ADF?

El paper dels agents rurals és clau en molts aspectes, com ara investigar les causes dels incendis forestals, que es poden desencadenar per un llamp, burilles, la guspira d'una màquina i molts altres factors.

El cos depèn del departament d'Interior, igual que els Bombers. Des de l'inici entren a la zona de l'incendi per trobar i analitzar el punt d'ignició. Les primeres hores són crucials. Lluís Pallarès, secretari de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, explica:

"Són evidències molt fràgils i que poden ser destruïdes amb molta facilitat. La gran majoria, són destruïdes pels mitjans d'extinció."

Actualment, aquest cos determina les causes del 90% dels incendis que hi ha. Per això no entenen que se'ls pugui excloure del grup d'intervenció format pels bombers. Una modificació que preveia el nou pla especial d'incendis forestals, l'Infocat.

Els rurals afirmen que en algun incendi l'estiu passat no els van deixar accedir a zona calenta fins passades unes hores.

Els arguments d'Interior

Interior ha explicat que vol modificar l'Infocat perquè l'actual ha quedat obsolet davant dels nous incendis, més ràpids i intensos, que poden posar en risc els equips d'extinció. Diu que les funcions de cada cos implicat no quedaven definides.

Les Agrupacions de Defensa Forestal, amb 35 anys de vida i 4.000 voluntaris per tot el país, també estan en peu de guerra perquè creuen que es vol limitar la seva acció, com els va passar el darrer estiu. Sovint fan les primeres intervencions en un incendi que s'acaba de declarar.

Ramon Torrents, president del Secretariat de Federacions d'ADF de Catalunya:

"Hi va haver incendis en què no van deixar actuar les ADF. Si hi ha aquesta modificació del pla Infocat podem anar molt pitjor."

L'any passat, les ADF van apagar un 30% dels focs i van evitar que es fessin grans

 

ARXIVAT A:
Incendis Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut