Els corredors humanitaris de les bombardejades Sumi i Irpín estan finalment en marxa

Kíev acusa Moscou de violar l'alto al foc a Mariúpol, impedint l'evacuació de civils

Actualitzat

Després de tres intents fallits, a les 9 del matí s'han obert els primers corredors humanitaris a Ucraïna. Segons ha informat el govern ucraïnès, ja estan sortint els primers combois amb civils des de les ciutats d'Irpín, als afores de Kíiv, i des de Sumi. Hi viatgen ciutadans ucraïnesos i un miler d'estudiants estrangers.

El Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna ha piulat les imatges d'autocars sortint, segons diu, des de Sumi, aquest dimarts:

Una estona abans, la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Vereixtxuk, en un missatge televisat, ha informat que, en el cas de Sumi, el corredor estarà obert fins a les 9 del vespre i fa el trajecte fins a la ciutat de Poltava, a Ucraïna. Passa abans per les poblacions de Golubivka, Lojvitsa i Lubni. Segons Vereixtxuk, aquesta és l'única ruta acordada amb Rússia.

El Kremlin també ha anunciat, no obstant, que ja funcionen també els corredors a Khàrkiv i Mariúpol, i que l'alto el foc està vigent des de les 8, hora catalana. Ara bé, des del govern ucraïnès han acusat Rússia de violar aquest alto al foc a Mariúpol, dificultant la sortida de civils.

 

En principi, la majoria de les vies d'evacuació proposades per Moscou es dirigeixen a Rússia i Bielorússia. Per aquest motiu, el govern ucraïnès les havia rebutjat i, de fet, també des de l'ONU s'ha reclamat que els civils puguin triar la destinació.

A més, aquesta matinada, des del Consell de Seguretat, el cap humanitari de les Nacions Unides, Martin Griffiths, ha reclamat tant a Rússia com a Ucraïna que permetin vies d'evacuació segures de manera urgent.

Fins ara, tots els intents d'establir corredors humanitaris han fracassat i Kíiv i Moscou se n'han culpat mútuament. Ha tornat a passar aquesta matinada. Des de la mateixa reunió del Consell de Seguretat, l'ambaixador ucraïnès, Serguí Kislitsia, ha assegurat que ha rebut una notificació de Kíiv que assenyalava que Moscou s'havia fet enrere i només permetria la sortida a través de Rússia i Bielorússia tot i que s'havia pactat una ruta alternativa.


Continuen els bombardejos

Justament, on s'ha obert el primer corredor, a Sumi, ciutat fronterera del nord-est, aquesta matinada hi ha hagut 21 civils morts a causa dels bombardejos de l'exèrcit rus sobre una zona residencial del centre. Entre les víctimes mortals hi hauria nens, segons el govern regional.

Khàrkiv, la segona ciutat més gran, també hauria rebut forts atacs nocturns. A 20 quilòmetres de la capital, les tropes russes mantenen el setge en diverses ciutats amb l'objectiu d'acorrar-la.

I al sud del país, Rússia centra els esforços a atacar Mariúpol, a l'est, i Mikolaiv, a l'oest, amb la intenció d'arribar a Odessa, a la costa del mar Negre.

 

Rússia insisteix en les seves condicions per posar fi a la invasió: que Ucraïna es declari país neutral, que reconegui Crimea com a territori rus i que accepti la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

Cua per agafar un tren cap a Polònia a l'estació de Lviv, a l'oest d'Ucraïna (Reuters/Marko Djurica)

L'ONU ja xifra en dos milions els refugiats que fugen de la invasió russa d'Ucraïna. Segons aquestes dades, la majoria dels que marxen, 1,2 milions de persones, van a Polònia. Més de 190.000 han anat a Hongria, uns 128.000 a Eslovàquia i més de 82.000 a Moldàvia, entre d'altres països.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut