L'ONU veu "evidències creixents" de crims de guerra a Ucraïna
La mà d'una dona morta trobada als carrers de Butxa (Reuters/Zohra Bensemra)

L'ONU creu que hi ha "evidències creixents" de crims de guerra a Ucraïna

Les Nacions Unides han documentat la mort de 2.345 civils, però la xifra real de víctimes podria augmentar quan surtin a la llum els horrors en zones d'intensos enfrontaments

L'Oficina de les Nacions Unides pels Drets Humans veu "evidències creixents" de crims de guerra a Ucraïna, on "les forces armades russes han bombardejat indiscriminadament àrees poblades, assassinant civils i destruint hospitals, escoles" i altres infraestructures no militars.

Segons l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, en les vuit setmanes d'invasió russa, "la llei humanitària internacional no només ha estat ignorada, sinó totalment abandonada".
 

2.345 civils morts en prop dos mesos de guerra

La Missió de Monitorització de Drets Humans a Ucraïna ha documentat la mort d'almenys 2.345 civils i 2.919 ferits durant la guerra, tot i que Bachelet ha subratllat que la xifra real de víctimes "podria augmentar molt més quan surtin a la llum els horrors en zones d'intensos enfrontaments, com Mariúpol".

L'ONU veu 'evidències creixents' de crims de guerra a Ucraïna, on han mort 2.345 civils
L'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet(Reuters/Denis Balibouse)

"L'escala de les execucions sumàries de civils en zones prèviament ocupades per les forces russes està coneixent-se", ha afegit l'expresidenta xilena, que ha demanat esforços per conservar les evidències d'aquests crims, el tractament digne de les restes mortals i ajuda psicològica per als supervivents i els seus familiars.

Aquesta missió de l'ONU ha confirmat almenys 114 atacs en instal·lacions mèdiques i la mort de més de 3.000 civils per falta d'accés a l'atenció sanitària.

L'hospital infantil de Mariúpol bombardejat, el 9 de març
L'hospital infantil de Mariúpol bombardejat, el 9 de març (Reuters/Exèrcit Ucraïna)

Morts en un soterrani 

Entre els morts també hi ha hagut casos de persones forçades a estar en un soterrani durant dies o setmanes. La missió de les Nacions Unides també ha rebut 75 denúncies de violència sexual perpetrada per soldats russos contra dones, homes i menors d'edat.

Altres abusos recullen detencions arbitràries a líders locals, activistes, periodistes i defensors dels drets humans per part de les forces prorusses. "Alguns d'ells han estat presumptament torturats o maltractats, se'ls ha negat l'aigua o el menjar", ha denunciat Bachelet.

Tot i que la majoria de les denúncies es dirigeixen contra els invasors russos a Ucraïna, l'oficina també ha rebut informes sobre atacs indiscriminats a civils per part de l'exèrcit ucraïnès al Donbass.

Butxa i Kramatorsk, símbols de la matança

Un dels primers llocs on es van denunciar aquestes execucions sumàries és a Butxa, prop de Kíiv, on els responsables de drets humans de l'ONU van documentar l'assassinat d'almenys mig centenar de civils. "Gairebé tots els residents de Butxa amb qui van parlar aquests experts van denunciar la mort de parents, veïns o altres persones", ha destacat Bachelet, que ha afegit que el d'aquesta ciutat no és un cas aïllat.

L'atac a l'estació de tren de Kramatorsk, el 8 d'abril, que va causar la mort de 60 persones i en va ferir més de 100, simbolitza la falta de respecte a les lleis internacionals que prohibeixen accions militars indiscriminades d'aquest tipus, ha dit Bachelet.

 

ARXIVAT A:
ONUUcraïna
Anar al contingut