Un nen corre en un parc buit de la regió de Donestk, a Ucraïna, aquest agost
L'ONU diu que té "acusacions creïbles" que Rússia està fent "trasllats forçosos" d'infants

L'ONU alerta que Rússia estaria traslladant infants d'Ucraïna per oferir-los en adopció

L'Oficina de Drets Humans de l'ONU diu que té "acusacions creïbles" que Rússia està fent "trasllats forçosos" d'infants ucraïnesos no acompanyats al seu territori i els posa a disposició de famílies russes

Redacció/Agències

Les Nacions Unides alerten que Rússia podria estar traslladant de manera forçosa infants ucraïnesos no acompanyats al seu territori per oferir-los en adopció a famílies russes.

Un informe de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU dona credibilitat a aquestes acusacions. Una de les responsables d'aquesta oficina, Ilze Brands, l'ha presentat davant del Consell de Seguretat.

Diu que sospita que Rússia ha posat en marxa un pla per concedir de forma més àgil la ciutadania russa a aquests nens i nenes deportats sense acompanyants. A partir d'aquest moment, els infants podrien oferir-se en adopció a famílies russes.

Davant d'això, Brands ha recordat que la Quarta Convenció de Ginebra, signada per Rússia, prohibeix aquests "canvis d'estatus infantil, inclosa la nacionalitat".

Segons el mateix informe, envien els menors d'amagat o bé als territoris ucraïnesos ocupats per l'exèrcit rus o bé a Rússia, per evitar futures reunificacions familiars.

Els Estats Units han calculat davant el Consell que al juliol es van deportar més de 1.800 menors, però el representant rus ho ha negat i ho ha considerat un pas més en la campanya de desinformació contra Rússia.

Els menors, els enviarien als territoris ucraïnesos ocupats per l'exèrcit rus o a Rússia (Reuters/Nacho Doce)

Alerta per centres de triatge de persones

La responsable de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU també ha indicat que ha pogut confirmar que les forces armades russes han instal·lat centres de triatge per controlar les persones que surten d'una zona de combat o que travessen un territori sota control rus.

Aquests controls, ha alertat, en algun cas inclouen escorcolls en què les persones han de despullar-se.

"Ens preocupa que aquests controls, i les detencions que segueixen, es facin fora de qualsevol marc legal i no respectin els principis de necessitat i proporcionalitat", ha assegurat, i ha posat èmfasi en el risc d'abús sexual al qual "s'enfronten les dones i les nenes durant aquests procediments de detecció".

L'ONU ha demanat la cooperació de Rússia i Ucraïna per investigar aquestes acusacions i també ha exigit tenir accés als presoners de guerra i els civils detinguts per l'exèrcit rus.

ARXIVAT A:
Drets humansONUUcraïnaRússiaInfància
Anar al contingut