Les banderes del Regne Unit i d'Escòcia (Flickr / Andy D'Agorne)
Les banderes del Regne Unit i d'Escòcia (Flickr / Andy D'Agorne)
Londres

Veto a la "llei trans": Londres bloquejarà per primera vegada una llei escocesa

És la primera vegada que el govern britànic veta una llei escocesa des que l'any 1998 es va establir l'autonomia

Redacció / AgènciesActualitzat

El govern britànic vetarà per primera vegada una llei aprovada pel Parlament escocès. L'executiu de Londres bloquejarà la llei escocesa per facilitar el canvi de gènere a partir dels 16 anys.

És una decisió inèdita: mai abans, des que es va establir l'autonomia escocesa l'any 1998, Londres havia vetat una llei escocesa. La secció 35 de la llei que va establir l'autonomia del Parlament escocès permet al govern britànic vetar lleis que consideri que afecten "afers reservats" al govern del Regne Unit.

El ministre britànic per Escòcia, Alister Jack, ha anunciat aquest dilluns que aquest dimarts presentarà davant la Cambra dels Comuns una ordre per evitar que la llei aprovada pel Parlament de Holyrood el 22 de desembre s'enviï al rei Carles III perquè la signi:


Jack ha assegurat que no ha pres aquesta decisió "amb lleugeresa", però ha afegit que ho ha fet perquè la llei escocesa "tindria un impacte significatiu" en les qüestions d'igualtat al Regne Unit:

"He conclòs, per tant, que aquest és el camí necessari i correcte."

Segons ha afirmat, amb la decisió té en compte "el respecte, suport i comprensió" que mereixen les persones transgènere que estan en el procés de canviar legalment el sexe.


"Un atac frontal contra el Parlament escocès"

La reacció de Nicola Sturgeon, ministra principal d'Escòcia i líder del Partit Nacionalista Escocès, ha estat immediata: ha afirmat que "si el veto té èxit, serà el primer de molts":

"Aquest és un atac frontal contra el Parlament escocès elegit democràticament, i la seva capacitat per prendre les seves pròpies decisions sobre competències transferides."

En una publicació a les xarxes socials, Sturgeon ha afegit que el seu govern "defensarà la legislació i el Parlament d'Escòcia".

Més facilitats per fer el canvi legal de gènere

Respecte a la llei britànica, la llei aprovada pel Parlament escocès al desembre rebaixa de 18 a 16 anys l'edat mínima per demanar un canvi de gènere i elimina el requisit de presentar un informe mèdic.

També redueix de dos anys a tres mesos el període que la persona sol·licitant ha d'haver viscut d'acord amb el gènere de destí, període que serà d'un mínim de 6 mesos si és menor d'edat.


Enfrontats pel referèndum i ara també per una llei

Els governs britànic i escocès estan des de fa mesos en conflicte obert per la intenció de Sturgeon de fer un segon referèndum d'autodeterminació d'aquí a 10 mesos, a l'octubre.

A finals de novembre el Tribunal Suprem del país va donar la raó al britànic i va sentenciar que el Parlament escocès "no té el poder de legislar" per fer un referèndum "sense l'aprovació del Parlament britànic".

És una situació que recorda la que es viu a Espanya i Catalunya des de fa una dècada, i que amb la decisió d'ara del govern de Rishi Sunak de vetar una llei escocesa, s'hi assembla encara més.

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Regne UnitEscòcia
Anar al contingut