Palestins amuntegats per agafar menjar cuinat per voluntaris a Rafah (Europa Press / Mohammed Talatene)

L'OMS reclama ajuda immediata per a Gaza per una situació sanitària "catastròfica"

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha parlat en una sessió extraordinària que han demanat 15 països membres

RedaccióActualitzat

El consell executiu de l'Organització Mundial de la Salut ha aprovat per consens una resolució per lluitar contra l'empitjorament de la situació sanitària a Gaza, en una reunió extraordinària. Els 34 països representats exigeixen el "pas immediat, continu i sense traves d'ajuda humanitària", després que el Consell de Seguretat de l'ONU es negués a demanar un alto el foc humanitari immediat, pel veto dels Estats Units.

La guerra a Gaza està tenint "un impacte en la salut catastròfic", en paraules del director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha advertit que "la massificació, combinada amb la manca d'alimentació, aigua, refugi i sanejament adequats, crea les condicions ideals per a la propagació de les malalties".

Una quinzena d'estats han demanat la reunió per tractar la situació a Gaza, amb un sistema de salut pràcticament col·lapsat per centenars d'atacs a les seves instal·lacions i grans dificultats per rebre subministraments humanitaris.
 

Més risc d'epidèmies

El director general de l'OMS ha parlat de "signes evidents de malalties epidèmiques" i ha alertat que "la situació pot empitjorar en les condicions climatològiques de l'hivern".

Gairebé dos terços dels hospitals i centres de salut no poden funcionar i s'han verificat almenys 512 atacs a instal·lacions sanitàries.

El sistema sanitari "està de genolls i a punt de col·lapsar", ha afegit.
 


Els treballadors sanitaris "estan fent el possible en condicions inimaginables", ha dit també Tedros Adhanom Ghebreyesus a l'obertura de la reunió a Ginebra.

Un ferit arriba a un hospital de Dair El-Balah (Europa Press/Omar Ashtawy)

La ministra de Salut palestina, Mai al-Kaila, ha explicat a l'OMS, per videoconferència, que s'han diagnosticat més de 129.000 casos de malalties respiratòries i 55.000 de malalties dermatològiques derivades de l'amuntegament i la manca d'higiene.

Al-Kaila ha demanat "el cessament immediat de la guerra brutal contra Gaza perquè pugui entrar ajuda humanitària sense condicions, arribin subministraments mèdics i es permeti l'entrada de personal sanitari a la franja".


Crida a l'alto el foc

"Un alto el foc seria l'única manera de poder protegir la salut genuïnament a Gaza, i lamento que aquesta setmana el Consell de Seguretat no pogués arribar a un consens en aquest sentit", ha dit Tedros, que ha afegit que "no hi haurà salut sense pau ni pau sense salut".

Des de Doha, el secretari general de l'ONU, António Guterres, també ha avisat que a Gaza hi ha "risc de col·lapse amb implicacions potencialment irreversibles pels palestins i per la pau i la seguretat a la zona" i ha reiterat la crida a un alto el foc humanitari. 
 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaOMSGuerra a Gaza
Anar al contingut