Persones fent cua per rebre una vacuna contra la covid, l'1 de desembre a Narok, a Kènia (Reuters)

L'OMS insisteix que calen més vacunes als països pobres, no dosis de reforç als rics

A Europa, on s'està generalitzant la tercera dosi, hi ha més infectats que mai i a Àfrica, amb molt poca vacunació, també hi ha les xifres més altes de positius

Josep Maria Camps Collet

Mentre al món occidental s'estan generalitzant les terceres dosis de la vacuna contra la covid, ja hi ha països, com el Brasil, que tenen previst posar-ne una quarta als immunodeprimits, i Israel, que també s'ho està plantejant.

Això no agrada als responsables de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, que han tornat a advertir que concentrar les dosis als països rics pot allargar la pandèmia.


La quarta dosi i el virus

Ho ha dit aquest dimecres el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que calcula que un 20% de les dosis que es posen ara mateix ja són de reforç:

"Aquests programes de vacunació suplementaris més aviat prolonguen la pandèmia en lloc de posar-hi fi, perquè desviant el subministrament a països que ja tenen alts nivells de vacunació, donen al virus més oportunitat d'escampar-se i de mutar."

Malgrat això, més països estan plantejant-se les quartes dosis: és el cas d'Alemanya, que, de moment, té 50 milions de terceres dosis que es posaran a partir d'aquesta setmana.


Contagis rècord a Europa

Això passa en un moment en què el continent europeu està fregant els 3 milions de casos positius setmanals des de fa un mes, segons dades de l'OMS.

Al Regne Unit, per exemple, s'han superat per primera vegada els 100.000 positius en un sol dia, i fa una setmana que estan per sobre dels 75.000 diaris, una xifra mai superada durant la pandèmia.

Malgrat això, el govern de Boris Johnson es resisteix a afegir restriccions i ha rebaixat la quarantena dels positius de 10 a 7 dies perquè empreses i serveis no es quedin sense personal.

Espanya també està en xifres rècord de contagis registrats: aquest dimecres n'ha registrat més de 60.000 per segon dia consecutiu, també xifres altíssimes mai superades fins ara.

La bona notícia és que les xifres de víctimes mortals de moment no pugen a Europa, després que a mitjans de novembre s'arribessin a fregar les 30.000 morts a la setmana.

Un nen contempla com vacunen la seva mare, el 4 de desembre a Johannesburg, a Sud-àfrica (Reuters)

La pandèmia a Àfrica

L'altre continent que ara mateix té més positius que mai és Àfrica: la setmana passada va registrar més de 250.000 contagis confirmats, gairebé 50.000 més que el pic màxim de la pandèmia, al juliol.

A Àfrica la vacunació avança molt lentament: d'una banda no disposen de gaires dosis, i a més les que els arriben tenen pocs mesos de validesa, i n'hi ha que no les poden arribar a posar.

Les raons són diverses: en primer lloc, pocs països tenen els transports necessaris i els sistemes sanitaris prou desenvolupats per organitzar vacunacions ràpides i eficaces.

Un sanitari mostra un contenidor refrigerat de vacunes buit, l'1 de desembre a Sekenani, a Kènia (Reuters)

I d'altra banda, hi ha moltes reticències entre la població per vacunar-se, de manera que la vacunació només avança amb certa celeritat quan hi ha una onada d'infeccions.

De tota manera, en aquest continent la vacunació és molt desigual de país a país, però en general els percentatges de vacunació són baixos o baixíssims.

Òmicron i patents

Tot això passa quan la variant òmicron, descoberta a Sud-àfrica i que és molt més contagiosa que les anteriors, està fent créixer els casos al món per quarta vegada aquest any.

També quan ja han quedat enrere les crides i les negociacions perquè les farmacèutiques renunciïn a les patents perquè es puguin fabricar vacunes de manera més massiva: fa mig any que no se'n parla.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut