L'OMS avisa d'alt risc de propagació de la variant òmicron

L'organització destaca que no té dades per dir que sigui més transmissible i que amb la informació limitada de què es disposa ara sembla que hi ha un risc més elevat de reinfecció en persones que ja han superat la malaltia

Xavier DuranActualitzat

Portugal i França han anunciat, respectivament, 13 i 8 possibles casos d'infecció per la nova variant del coronavirus. S'afegeixen així als anunciats a Bèlgica --el primer de tots a Europa-, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit. A més, a Alemanya, Txèquia i els Països Baixos hi ha possibles casos pendents de confirmació. Aquest dilluns, s'ha confirmat el primer cas de la variant òmicron a Espanya.

La nova variant es va detectar a Sud-àfrica i les autoritats sanitàries d'aquell país ho van anunciar el 24 de novembre. El divendres, l'OMS li va donar el nom d'òmicron i la va qualificar com a variant preocupant.

Ara, en un comunicat enviat als seus 194 països membres, l'OMS ha afirmat que "la probabilitat que la variant òmicron s'escapi a nivell mundial és alta. I que això pot tenir conseqüències greus segons diversos factors, com ara a quins llocs es produeixin brots."

Tot i destacar el gran nombre de mutacions que té la variant i que existeix preocupació sobre quin efecte podrien tenir, el comunicat destaca les principals incerteses: si és més transmissible o pot escapar al sistema immunitari o totes dues coses alhora; si amb òmicron les vacunes protegeixen contra la infecció, transmissió, malaltia clínica, diferents graus de gravetat o mort; i si presenta un perfil diferent de la malaltia.

En la darrera actualització a la seva web, feta aquest diumenge, l'OMS també afirmava que, de moment, no està clar si es transmet amb més facilitat, perquè si bé els casos han augmentat a les zones on s'ha detectat primer, encara estan en curs estudis epidemiològics.

Tampoc no es pot dir si provoca covid més greu i de moment no hi ha proves per suggerir que els símptomes que produeix siguin diferents dels que provoquen les altres variants.

Precisament Angelique Coetzee, la doctora sud-africana que va ser la primera d'alertar de la presència d'una nova variant, assegura que, fins ara, els casos detectats són lleus i no justificarien "el pànic generat".

L'OMS destaca, però, que amb òmicron sembla que hi ha un risc més elevat de reinfecció, però que la informació que es té encara és limitada. També s'està treballant, explica, per esbrinar l'efectivitat de les vacunes, de les proves actuals --que permeten detectar la variant-- i dels tractaments que s'apliquen.

Tot i així, l'OMS recomana a tots els països que augmentin la vigilància i la seqüenciació dels casos, comparteixin la informació i investiguin les característiques de la seva transmissió i dels símptomes que causa.

També destaca la necessitat d'estendre la vacunació a grups vulnerables:

"És de vital importància que les desigualtats en l'accés a les vacunes contra la covid siguin corregides urgentment per assegurar que els grups vulnerables de tot arreu, incloent treballadors sanitaris i gent gran, reben la primera i la segona dosi, a més de tenir accés equitatiu a tractaments i diagnòstics."

Quant als consells adreçats a la població general, recorda que el més important és mantenir la distància física d'almenys un metre, portar una mascareta homologada, millorar la ventilació, evitar espais tancats o mal ventilats, la higiene de mans, tossir o esternudar amb un mocador al davant i vacunar-se quan arribi el torn.

Brot en un equip de futbol de Lisboa

Portugal ha detectat 13 persones amb la variant òmicron del coronavirus SARS-CoV-2, segons han anunciat aquest dilluns les autoritats sanitàries.

Tots els casos afecten jugadors, tècnics i directius del Belenenses, equip de futbol de Lisboa. Un d'ells havia tornat recentment de Sud-àfrica.

La detecció es va fer després del partit que dissabte enfrontava el Belenenses amb el Benfica, equip també de Lisboa, en el camp del primer. L'equip del barri de Belém va començar el partit amb només vuit jugadors, perquè la resta estaven aïllats.

L'equip lisboeta d'Os Belenenses només es va poder presentar amb nou jugadors al partit contra el Benfica(Reuters/Pedro Nunes)

A la segona part només set jugadors varen tornar al camp i el partit es va suspendre als dos minuts de la segona part, quan el resultat era de 7 a 0 a favor del Benfica.

Un portaveu del club ha explicat que hi havia 44 persones aïllades a casa:

"Dos o tres jugadors i dos o tres membres de l'staff tenen símptomes, però no és res seriós. La resta són asimptomàtics. Tots esperen repetir els tests tan aviat com les autoritats sanitàries ho autoritzin."

A França, el Ministeri de Salut va anunciar diumenge que s'havien detectat vuit possibles casos de covid amb la variant òmicron del virus:

"S'està considerant que possiblement es van contagiar amb la variant òmicron per haver estat a Sud-àfrica dintre dels darrers 14 dies".


Portugal i França se sumen a Bèlgica, els Països Baixos, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia, que també han confirmat la presència d'òmicron. Fora d'Europa aquesta variant també s'estén. Ja ha arribat, per exemple, al Canadà, a més d'Austràlia i Israel, entre d'altres.

Per intentar blindar-se d'aquesta expansió, el Japó s'ha convertit en l'últim país a adoptar la mesura més dràstica: Tòquio s'ha afegit a Rabat i a Tel-Aviv i ha segellat hermèticament les seves fronteres. El país torna a quedar completament aïllat de l'exterior. I a tocar del Japó, Corea del Sud, que tenia previst començar a relaxar les limitacions després de mesos, ho ha aturat davant l'increment de casos i la pressió sobre les UCIs. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut