Els suecs segueixen les mesures de seguretat només amb simples recomanacions (REUTERS)

L'OMS avala el model de Suècia pel coronavirus: menys confinament i més civisme

El model suec pot ser un bon exemple a adoptar per a "la nova normalitat", segons el cap d'emergències de l'organisme

Actualitzat

Mentre que la majoria de països s'han enfrontat a la crisi del coronavirus confinant la població, l'estratègia sueca ha estat ben diferent.
Ha mantingut obertes escoles, empreses i serveis, i ha confiat, bàsicament, en la responsabilitat dels ciutadans.

Tot i que en un principi va rebre crítiques per la decisió, com ara Trump que el va posar com a exemple del "que no s'havia de fer", o de mateixos científics suecs que van acusar el seu govern d'estar fent un perillós experiment amb la vida de la gent, ara, aquesta estratègia ha rebut l'aprovació de l'OMS.

Suècia ha mantingut la majoria d'escoles, restaurants i empreses obertes, com aquest bar (REUTERS)

Exemple per adoptar la "nova normalitat"

El Michael Ryan, el cap d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut, OMS veu en el sistema suec una bona manera d'afrontar el desconfinament i adoptar una "nova normalitat".

"Si aconseguim arribar a una" nova normalitat , de moltes maneres, Suècia representa un model de futur."

Sobretot, enmig del gran debat que suposa aplicar mesures més dures per preservar la salut o afluixar-les per evitar la crisi econòmica.

Quina és l'estratègia sueca?

Malgrat les peticions d'aplicar mesures de confinament d'alguns científics del país, finalment a Suècia, en lloc de prohibir, s'han fet les més elementals recomanacions higièniques i de seguretat.

L'estratègia pretenia alentir el brot per evitar el col·lapse sanitari, mantenint el teixit econòmic tan intacte com fos possible. I sembla que ha funcionat.

Mesures que es puguin mantenir

Suècia ha mantingut la majoria d'escoles, restaurants i empreses obertes i ha confiat principalment en mesures voluntàries per combatre el virus.
Als suecs se'ls ha demanat que mantinguin distància social, treballin des de casa quan sigui possible i evitin viatjar. Segons declarava la setmana passada el primer ministre suec, Stefan Lofven, la idea és que les mesures es puguin mantenir en el temps.


"Confio en l'estratègia general. Una de les raons per les quals hem escollit aquesta estratègia i per on hem donat suport a les empreses és que totes les mesures han de ser sostenibles en el temps."

 

Stefan Lofven, primer ministre suec (REUTERS Christian Hartmann)

Un dels elements de l'èxit de l'estratègia sueca ha estat que els ciutadans d'aquest país confien molt en el seu govern. Mentre la mitjana de confiança en els seus governants a la Unió Europea és del 40%, a Suècia és del 72%, de les més altes juntament amb Dinamarca. Així els governant estaven segurs que els ciutadans seguirien les mesures de seguretat només amb simples recomanacions.

 

Tot i que no està clar per què la taxa de morts a Suècia ha estat inferior a d'altres països, una raó pot ser que la població està més repartida: més de la meitat de les llars són llars monoparentals, la proporció més alta a la UE, segons les xifres del 2016.

Actualment, Suècia ha superat els 2.000 morts per coronavirus i la xifra d'infectats supera els 20.000, però segons el model de l'evolució del virus a Suècia, podria arribar a la immunitat comunitària o de grup més aviat que els altres països. L'agència de Salut sueca indica que al voltant d'un 25% de la població de la regió d'Estocolm hauria passat la malaltia o tingut contacte amb el virus, un nivell que podria ajudar a frenar el brot.

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió Europea
Anar al contingut