Una dona mira una ampolla de llet en un supermercat
La llet és una font important de iode (iStock)

L'OMS alerta del risc de prendre begudes vegetals en comptes de llet a Europa

Una dieta basada en productes vegetals pot comportar una deficiència de iode, segons l'Organització Mundial de la Salut, que aconsella la sal iodada

RedaccióActualitzat

"El consum de productes lactis està disminuint entre adolescents i adults, i això augmenta el risc de deficiència de iode", alerta l'Organització Mundial de la Salut, en un informe conjunt amb la Xarxa Global de Iode (IGN). La llet i els productes lactis són fonts importants de iode a molts països d'Europa central i occidental, especialment per a les dones embarassades i els nens.

L'informe fa notar que s'estenen les alternatives vegetals, com les begudes de soja, civada o ametlla, cosa que contribueix a una "ingesta insuficient de iode a la regió europea" que s'ha detectat des de fa temps i que va a l'alça.

Hi contribueix que molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i els rendiments de llet.


Clau durant l'embaràs

La ingesta de iode és especialment important abans i durant l'embaràs per al desenvolupament del cervell fetal i "especialment als països que depenen de la llet com a font de iode, ja que la majoria de les alternatives làcties no en contenen", segons el doctor Hans Kluge, director regional de l'OMS per a Europa.

També recorda que "les dones ja tenen un risc més elevat de deficiència de iode i de malalties de la tiroide que els homes".


Promoure la sal iodada

La iodació de sal continua sent la principal estratègia per garantir una ingesta adequada de iode a Europa, però aquí també entren els canvis en la dieta i l'estil de vida.

Es calcula que entre el 70 i el 80% del consum total de la dieta occidental ve d'aliments que no es fan a casa, des del pa fins a menjars processats. Estudis recents revelen que, per exemple, a Alemanya només el 9% de la sal en productes processats era iodada, un percentatge que augmenta fins al 34% a Suïssa.

La recomanació de l'OMS és impulsar polítiques que obliguin a utilitzar sal iodada en aquest tipus d'aliments.

"Hi ha un desconeixement sobre les conseqüències de la deficiència de iode entre el públic en general i entre les autoritats sanitàries, els professionals de la salut i els productors d'aliments", ha denunciat el doctor Werner Schultink, director executiu d'IGN, que ha alertat de "l'impacte important que té en la salut de la població i l'economia".

La deficiència de iode augmenta la freqüència de trastorns de tiroides que es podrien prevenir, com l'hipertiroïdisme, que alhora incrementa el risc de tenir arrítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu.

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióOMS
Anar al contingut