La llet és una font important de iode (iStock)

L'OMS alerta del risc de prendre begudes vegetals en comptes de llet a Europa

Una dieta basada en productes vegetals pot comportar una deficiència de iode, segons l'Organització Mundial de la Salut, que aconsella la sal iodada
Redacció Actualitzat
TEMA:
OMS

"El consum de productes lactis està disminuint entre adolescents i adults, i això augmenta el risc de deficiència de iode", alerta l'Organització Mundial de la Salut, en un informe conjunt amb la Xarxa Global de Iode (IGN). La llet i els productes lactis són fonts importants de iode a molts països d'Europa central i occidental, especialment per a les dones embarassades i els nens.

L'informe fa notar que s'estenen les alternatives vegetals, com les begudes de soja, civada o ametlla, cosa que contribueix a una "ingesta insuficient de iode a la regió europea" que s'ha detectat des de fa temps i que va a l'alça.

Hi contribueix que molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i els rendiments de llet.


Clau durant l'embaràs

La ingesta de iode és especialment important abans i durant l'embaràs per al desenvolupament del cervell fetal i "especialment als països que depenen de la llet com a font de iode, ja que la majoria de les alternatives làcties no en contenen", segons el doctor Hans Kluge, director regional de l'OMS per a Europa.

També recorda que "les dones ja tenen un risc més elevat de deficiència de iode i de malalties de la tiroide que els homes".


Promoure la sal iodada

La iodació de sal continua sent la principal estratègia per garantir una ingesta adequada de iode a Europa, però aquí també entren els canvis en la dieta i l'estil de vida.

Es calcula que entre el 70 i el 80% del consum total de la dieta occidental ve d'aliments que no es fan a casa, des del pa fins a menjars processats. Estudis recents revelen que, per exemple, a Alemanya només el 9% de la sal en productes processats era iodada, un percentatge que augmenta fins al 34% a Suïssa.

La recomanació de l'OMS és impulsar polítiques que obliguin a utilitzar sal iodada en aquest tipus d'aliments.

"Hi ha un desconeixement sobre les conseqüències de la deficiència de iode entre el públic en general i entre les autoritats sanitàries, els professionals de la salut i els productors d'aliments", ha denunciat el doctor Werner Schultink, director executiu d'IGN, que ha alertat de "l'impacte important que té en la salut de la població i l'economia".

La deficiència de iode augmenta la freqüència de trastorns de tiroides que es podrien prevenir, com l'hipertiroïdisme, que alhora incrementa el risc de tenir arrítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu.

ARXIVAT A:
Salut Alimentació OMS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut