L'oli d'oliva baixa dels 7 euros i pressiona els productors catalans, obligats a reduir marges

La bona collita d'olives al sud d'Espanya fa abaixar el preu de l'oli i arrossega les empreses catalanes, ofegades per una producció que s'ha reduït a la meitat a causa de la sequera

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

Algunes marques d'oli d'oliva verge extra comencen a abaratir preus i ja estan per sota dels 7 euros per litre en alguns supermercats. Això s'explica perquè la collita al sud d'Espanya es preveu prou bona.

Però a Catalunya, la situació és diferent. La sequera reduirà la producció a la meitat i les cooperatives diuen que tenen pressió per abaixar preus quan, en realitat, no tenen marge per fer-ho.


La collita d'olives, un 50% per sota de l'habitual

L'oli d'oliva que les cooperatives catalanes estan envasant ara és de l'anterior collita, d'unes reserves que estan sota mínims. A dos mesos per començar la pròxima collita de l'oliva, els productors catalans no són gaire optimistes.

David Miralles, director general del Grup Unió, un grup cooperatiu agroalimentari dedicat a la producció, envasat i comercialització d'oli d'oliva, confirma els mals auguris:

"A Catalunya, les previsions de la propera collita són bastant dolentes. La collita serà un 50% inferior als nivells d'una collita normal, inferior a la mitjana de 32.000 tones d'oli d'oliva. La propera temporada 2024-2025, l'oli català haurà de competir amb la resta d'olis d'Espanya, que, amb collites més generoses, pressionaran per abaixar preus".

Afegeix també que el grup Unió, que produeix olis amb Denominació d'Origen Protegida --DOP Siurana, les Garrigues i Oli Terra Alta--, a l'hora d'apujar preus no els va apujar tant com altres referències. "Ara, els abaixarem, però l'abaratiment no serà tan acusat", anticipa Miralles.

La collita d'olives a Catalunya serà un 50% inferior a l'habitual (Montse Poblet)

Més oferta i preus més baixos

Malgrat les males previsions per a la collita a Catalunya, Andalusia domina el mercat amb un 80% de la producció estatal.

En aquest sentit, Antoni Galceran, responsable de l'oli d'oliva de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, explica que "les previsions per a la pròxima collita dibuixen un equilibri entre oferta i demanda":

"Els preus es van disparar en els últims dos anys, per manca d'oferta. A partir dels propers mesos, amb més oli al mercat, els preus aniran a la baixa".

No obstant, Galceran insisteix que "els preus no tornaran a ser els d'abans, perquè suposarien pèrdues pels productors i per a totes les baules de la cadena". "Hi ha costos que s'han afegit al sector i que no permetran a curt i mitjà termini, que l'oli es pagui per sota els 5 euros", conclou Galceran.
 

La collita a Espanya es doblarà aquest any

Espanya, primer productor mundial d'oli d'oliva, preveu una collita d'1,4 milions de tones, gairebé el doble que l'any passat, quan va ser de 850.000 tones. Amb tot, productors com els de Jaén fan una crida a la prudència, a l'espera de les pluges de tardor, com apunta Francisco Elvira, secretari d'organització de COAG Jaén.

Al sector adverteixen, no obstant, que encara que la producció espanyola d'oli d'oliva és clau --representa el 60% de tota la Unió Europea i el 45% de la mundial-- cal estar atents també al que passi a l'arc mediterrani per saber què és el que passarà amb els preus.

Encara que a Itàlia, Portugal, Grècia o Turquia les previsions són bones, les pluges no han estat altes, per la qual cosa es mantenen encara els dubtes sobre la producció mundial, cosa que podria afectar també els preus en el mercat domèstic.
 

Oli per sota dels 7 euros al supermercat

Amb previsió d'una millor collita, la indústria ja ha mogut fitxa. Els principals supermercats han situat el preu del litre d'oli d'oliva verge extra de les marques de distribució per sota els 7 euros per litre. Això són 3 euros menys del que se'n pagava fa quatre mesos, quan en alguns casos superava els 10 euros.

En els darrers tres anys, l'oli s'havia encarit gairebé un 200% i algunes marques van arribar a superar els 13 euros per litre.

Oli garrafes amb dispositiu antirobatori
L'oli, que s'havia encarit fins a un 200% en tres anys, torna a baixar de preu per als consumidors (CCMA)

Facua denuncia un pacte entre subministradors

L'organització de consumidors Facua denuncia un pacte entre cadenes. Rubén Sánchez, secretari general de Facua-Consumidors en Acció insisteix que "primer una cadena de supermercats va abaixar preus i després ho va fer la resta, per no agredir-se i no competir, i per no forçar que un supermercat tingui els preus més baixos, i pugui fer de l'oli un producte reclam".

La patronal dels supermercats nega un pacte de preus i insisteix en l'alta competitivitat del mercat. Asseguren que, en un context de normalitat d'oferta i demanda, els preus de l'oli aniran a la baixa els mesos vinents.

No obstant, el secretari general de CEDAC, el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, Roger Gaspa, explica que els preus baixaran però no tornaran als de 2019:

"Si la propera collita és bona, la distribució pagarà el preu en orígen més barat, i podrà traslladar les baixades al producte final. No obstant, els preus del 2019, no tornaran a mig termini. Hi hagut increments salarials o en el lloguer dels locals que s'han convertit en sobrecostos estructurals, i han vingut per quedar-se"

A partir de l'any que ve, el sector preveu una recuperació de la demanda, després del traspàs de molts consumidors a olis més barats com el de girasol.

La indústria recorda també que l'IVA superreduït de l'oli es mantindrà al 0% tot aquest mes, i després s'elevarà al 2% entre l'octubre i el desembre.

 

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut