Llum verda al respirador d'emergència que es fabricarà a la SEAT de Martorell
El projecte ha estat aprovat i certificat per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris

Llum verda al respirador d'emergència que es fabricarà a la Seat de Martorell

L'AEMPS ha aprovat l'estudi que es farà als hospitals Clínic i Can Ruti per posar a prova l'aparell

RedaccióActualitzat

El respirador d'emergència desenvolupat per diverses entitats que es fabricarà a la planta de Seat de Martorell ja ha rebut l'aprovació per començar-ne la fabricació.

L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, l'AEMPS, ha aprovat aquest divendres l'estudi clínic que es farà als hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol amb aquest aparell.

L'aparell s'anomena OxyGEN i el desenvolupament l'ha liderat l'empresa Protofy.xyz juntament amb els hospitals i la Universitat de Barcelona. La previsió de Seat és de fabricar 300 aparells al dia a la línia de producció del Seat León.

Ho ha anunciat aquest divendres a la tarda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha convidat els hospitals de tot Espanya a aprofitar aquest aparell.

La setmana passada ja es van fer proves amb dos pacients amb els primers prototips a l'Hospital Germans Trias i Pujol, i ara s'ampliarà amb un estudi clínic a vuit pacients més.

Un operari treballant en el respirador a la planta de Seat

Dues setmanes frenètiques

Els cofundadors de Protofy.xyz, Ignasi Plaza i Lluís Rovira, han destacat la rapidesa amb què el prototip ha passat les validacions que exigeix un aparell d'aquestes característiques:

"Ha estat gràcies a l'enfocament col·laboratiu que ha connectat persones, hospitals i empreses el que ha fet que el projecte no pari d'avançar de manera frenètica durant les últimes dues setmanes i s'hagin pogut completar les complexes fases de validació exigides en un temps rècord per poder fer l'estudi clínic."

Per la seva banda, el director general del Clínic, Josep M. Campistol, ha agraït les donacions rebudes:

"En la fase final de desenvolupament i escalatge industrial del prototip, han tingut un paper fonamental les donacions rebudes per part de particulars, empreses i entitats de la societat civil."

Els responsables del procés destaquen que el disseny de l'aparell és simple i modular per facilitar-ne el muntatge i garantir que funcioni en situacions d'emergència. També permet automatitzar el suport respiratori als pacients, controlant la freqüència i el volum de la respiració.

L'empresa que l'ha dissenyat ha posat a disposició de qui vulgui els detalls tècnics per poder fabricar-lo arreu del món. Asseguren que hi ha empreses de països com EUA, Israel o l'Índia que l'estan fent servir de base per produir els seus.

 

Respirador
El prototip del respirador d'emergència OxyGEN, a prova amb uns pulmons artificials
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut