Lluís Llach durant la declaració al Suprem com a testimoni
Lluís Llach durant la declaració al Suprem com a testimoni
Madrid

Llach "sent moltíssim" haver suggerit als Jordis pujar al cotxe de la Guàrdia Civil

El cantautor i exdiputat de JxSí transmet al Suprem el desacord amb Vox "com a homosexual, independentista i aspirant a ciutadà del món"

Irene VaquéActualitzat

Lluís Llach ha transmès al Tribunal Suprem el seu rebuig al fet d'haver de contestar les preguntes de l'extrema dreta de Vox, l'acusació popular en el judici del procés, que l'ha citat a declarar com a testimoni juntament amb les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez.

Llach ha començat a respondre les preguntes que li feia l'advocat Javier Ortega Smith sobre la concentració del 20S a Economia, i ha fet notar la seva condició d'"homosexual i independentista".

"Vull expressar que, com a ciutadà homosexual, independentista i aspirant a ciutadà del món, estic en desacord que em facin preguntes des d'aquesta..."

El jutge Marchena li ha contestat que se l'havia citat pel que va percebre i li ha recordat l'obligació de contestar totes les parts:

"Vostè és fonamentalment aquí com a testimoni perquè se li situa en els fets que van esdevenir el dia 20 de setembre. Llavors, el marc jurídic que regula aquest acte és exclusivament el que permet a la part que li ha proposat formular unes preguntes, i a vostè, respondre. A continuació, seran altres acusacions i després les defenses les que, si ho consideren oportú, li formulin preguntes.

Però pensi que ve aquí exclusivament per respondre el que se li pregunti, el que va percebre. Aquestes afirmacions que fa, que són respectables fins al màxim, però, són afirmacions que desborden el sentit de la seva crida i el sentit de la seva presència aquí."

 

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, que ha estat el segon i últim testimoni de la tarda d'aquest dilluns, ha deixat damunt la taula el llibre d'un del processats i ara també senador electe, Raül Romeva, que porta per títol "Esperança i llibertat".

Llach ha explicat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van demanar als concentrats que "tot es fes pacíficament" i que se li va demanar a ell que intervingués tenint en compte la seva popularitat.


"Els guàrdia civils sempre van ser respectats, i ells, exemplars"


En contra dels testimonis que han parlat d'insults o mirades d'odi dels concentrats, Llach ha descrit un ambient en què els manifestants van respectar els agents i aquests van fer el mateix amb la gent:

"Puc donar fe que els guàrdies civils sempre van ser respectats, i que el seu comportament va ser exemplar també, i que els Mossos, cap problema..."

Sobre les destrosses als vehicles de la Guàrdia Civil, ha manifestat que en cap moment va veure "cap acte de violència sobre els vehicles", però sí que hi havia una "massa de periodistes" al damunt i que "aquell pes als sostres provocava desperfectes".

Tampoc va veure que es llancés cap objecte contra els agents ni que s'agredís o insultés cap guàrdia civil ni que se'ls escopís. Sí que va sentir com se'ls increpava. "Fora les forces d'ocupació es deia molt", ha dit.
 

Llach ha insistit en la importància que totes les concentracions en què participava eren pacífiques: "No sortim mai al carrer sense la norma clara que tota manifestació sigui pacífica i que, si algú no es comporta, quedi sol en evidència."


Ell va suggerir a Sànchez i Cuixart enfilar-se als cotxes

El cantautor de Verges ha relatat que la idea que el president de l'ANC i el d'Òmnium Cultural s'enfilessin als cotxes de la Guàrdia Civil va ser d'ell:

"Per deformació professional, i ho sento moltíssim, vaig dir que l'únic lloc des d'on podia ser efectiva aquesta crida a la desconvocatòria és des de sobre els cotxes, perquè és l'únic lloc des d'on els podia veure tothom".

Llach ha admès que desconvocar la mobilització, la nit del 20S, no va ser fàcil, perquè, d'entrada, molt gent va respondre amb una xiulada. "La primera proposta de Jordi Cuixart recorda que es va girar i em va fer una mirada davant dels xiulets que hi havia".

Darrere seu hi havia Roger Torrent, Jordi Orobitg, Eulàlia Reguant, Mireia Boya i el mateix Llach, que els van donar "ànims" abans de la intervenció de Sànchez, que va "rematar la feina."
 


Respecte de la sortida de la secretària judicial, Llach ha explicat que van buscar diputats perquè la lletrada pogués sortir barrejada entre la gent. "Vam intentar que la secretària judicial sortís enmig dels diputats i no havia de passar res", ha afirmat.

L'exdiputat de Junts pel Sí ha dit que van fer saber al tinent de la Guàrdia Civil que no els podien assegurar que sortissin de seguida de la seu d'Economia, i que la resposta del tinent va ser que estaven disposats a esperar "tota la nit si calia", però que volien sortir-ne amb els cotxes.

Llach declarat que no va apreciar "cap tensió" i ha definit el paper de Sànchez i Cuixart com el de "dues persones responsables que estaven intentant solucionar un problema."
 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut