Els joves han passat a buscar pis a les xarxes i, malgrat tot, es troben preus desorbitats
Els joves han passat a buscar pis a les xarxes i, malgrat tot, es troben preus desorbitats (iStock/Dima Berlin)

Lloguers de temporada i habitacions a preu d'or: l'odissea dels estudiants per buscar pis

Les xarxes socials són cada cop més la manera com els joves connecten entre ells per trobar on viure

Marina SeguraActualitzat

A hores d'ara, tots els joves que han d'estudiar fora de casa ja haurien d'haver trobat pis o habitació, però aquesta és una tasca cada vegada més complicada. Els preus continuen a l'alça i alguns experts assenyalen que els propietaris aprofiten models de lloguer com els de temporada o per habitacions per escapar-se del control de preus. Això afecta directament els joves, que és un dels col·lectius que més busca aquest tipus d'arrendament.

Els propietaris, en canvi, asseguren que el problema és precisament el topall als preus del lloguer habitual, que fa que els habitatges es traspassin al lloguer de temporada. Afegeixen, a més, que un dels principals problemes és que la demanda d'habitatges supera de molt l'oferta.

Trobar pis a través d'Instagram

Ara que la demanda és tan alta, també ha canviat la manera com els joves busquen un lloc on viure. Els anuncis per llogar una habitació ja no són exclusius dels portals immobiliaris perquè les xarxes socials en van plenes, de joves que ofereixen habitacions i d'altres que en busquen.

Aprofiten Twitter, TikTok o les stories d'Instagram per oferir una habitació del seu pis de lloguer que els ha quedat lliure, o per avisar que en busquen una.

Va ser justament a través d'Instagram com la Car va trobar el pis on viu des de fa tres setmanes, ara que ha vingut de Bilbao a Barcelona per cursar un grau superior d'Il·luminació. Ha explicat a TV3 que una amiga seva li va enviar la publicació d'uns joves que oferien una habitació, ella va contactar amb ells i, després d'una videotrucada, li van dir que s'hi podia quedar.

"Unes cinc o sis persones més havien visitat el pis, però van fer un càsting i em van triar. He tingut molta sort"

Tot i que vies com aquesta guanyen força, els portals immobiliaris no perden pes. Una de les responsables de la immobiliària Fincas Blanco, Mercedes Blanco, assegura que les sol·licituds que reben per un mateix pis a través d'internet s'han multiplicat per cinc en els últims anys.

Les xarxes s'han convertit en un nou espai per buscar i trobar pis
Les xarxes s'han convertit en un nou espai per buscar i trobar pis (3Cat)

Més anuncis de lloguer de temporada, que no té límit de preu

Alguns d'aquests anuncis van acompanyats d'una advertència: un cartell on diu "lloguer de temporada". Aquest és un tipus d'arrendament que no pot superar els 11 mesos i que no està sotmès a cap control de preus perquè queda fora de la limitació al cost del lloguer aprovada el mes de març pel Parlament de Catalunya.

Segons el codirector de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, Aleix Arcarons, aquests contractes constitueixen, "potencialment, una manera d'escapar-se de la llei de regulació dels preus del lloguer".

Un estudi de l'Observatori constata que l'oferta d'aquest tipus d'arrendament es va incrementar en més d'un 40% des del primer trimestre del 2019 al conjunt de Catalunya, i s'ha anat accentuant aquest creixement en els moments d'anunci o aplicació de legislacions de control de rendes.

"Els propietaris no tenen incentius"

El portaveu del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Carles Sala, reconeix que "hi ha molt lloguer de temporada des de l'entrada en vigor de la regulació dels preus del lloguer habitual", però nega que sigui un mecanisme per saltar-se la llei.

El problema, assegura Sala, és que aquest topall "no incentiva el propietari a posar habitatges per lloguer de llarga durada, menys encara si és un gran tenidor, perquè el nou índex de referència provoca una baixada de preus molt important".

Habitacions a preu de pis

Els lloguers per habitacions tampoc estan sotmesos a les regulacions de preus i no paren d'encarir-se. Llogar una habitació a Barcelona ja costa, de mitjana, 565 euros, segons Idealista.

Cinta Cabrero Moya, una estudiant i actriu que va venir a Barcelona per formar-se, explica que els preus l'expulsen de la ciutat. "Em demanen per una habitació el que abans em demanaven per un pis", diu, i afegeix que tot i que fa poc que ha trobat una feina, ni així pot assumir un lloguer.

Aparador d'una agència immobiliària amb anuncis de pisos en venda
Aparador d'una agència immobiliària amb anuncis de pisos en venda (iStock /Manuel Milan)

Tant a Catalunya com a l'estat s'ha intentat regular el lloguer de temporada i per habitacions, però les propostes mai han tirat endavant. Al Parlament català, al mes de maig, els vots en contra de Junts, Vox, Ciutadans i PP i l'abstenció del PSC van impedir l'aprovació del decret llei que tenia la intenció de frenar aquests dos models d'arrendament.

Al Congrés tampoc va prosperar una iniciativa promoguda per Sumar, ERC, el BNG i EH Bildu, que va topar amb els vots en contra de Junts, el Partit Popular, UPN i Vox.

Requisits i càstings de les immobiliàries

Fins i tot quan els joves troben un habitatge que es poden permetre, no sempre compleixen les condicions dels propietaris per llogar-lo.

El Lluís Villar Lara, que paga 750 euros per una habitació al Raval, ha explicat a TV3 que, tot i estar ocupat de manera indefinida, vol canviar de pis i no pot perquè li demanen que tingui un any d'antiguitat amb la mateixa feina.

Mercedes Blanco justifica que els propietaris posin els requisits que considerin perquè el que volen és que "els llogaters compleixin les condicions del contracte i el pagament".

Carles Sala, del Col·legi dels API de Barcelona, defensa que "si tenen 200 candidats, és normal que busquin el que ofereixi més garanties".

Preus de rècord

El preu per llogar una habitació o un pis a la ciutat de Barcelona se situa a màxims històrics. En el cas dels pisos, el preu mitjà a la capital catalana, amb xifres de l'Incasòl és de 1.193 €, gairebé un 10% més que fa 1 any. Al conjunt de Catalunya, llogar un pis costa de mitjana 868 €.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut