Llarena també desestima els recursos dels exconsellers Lluís Puig i Toni Comín (ACN/Nico Tomás)
Llarena també desestima els recursos dels exconsellers Lluís Puig i Toni Comín (ACN/Nico Tomás)

Llarena insisteix a negar l'amnistia a Puigdemont, Comín i Puig per malversació

El jutge ha rebutjat els recursos de l'expresident i dels exconsellers i s'ha reafirmat en l'opinió que la malversació no entra dins l'amnistia

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha confirmat aquest dimarts que no amnistiarà Carles Puigdemont per malversació.

Llarena ha rebutjat el recurs de l'expresident català contra la decisió de no aplicar la llei d'amnistia pel delicte de malversació, del qual se l'acusa.

Com era previsible, Llarena ha dictat una interlocutòria en què també desestima els recursos dels exconsellers Lluís Puig i Antoni Comín.

El magistrat rebutja els recursos presentats per les defenses i manté que hi va haver enriquiment personal dels encausats, en haver destinat fons públics per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Per al Suprem, aquesta tesi no es contradiu amb el fet que el TSJC sí que hagi amnistiat el delicte de malversació, com en el cas de l'exconseller Buch i l'escorta de Puigdemont.

L'expresident, Puig i Comín podran recórrer contra la decisió del magistrat davant la Sala d'Apel·lacions de l'alt tribunal. També rebutja els recursos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que havien reclamat al jutge que apliqués la norma als processats.

Llarena destaca que la llei deixa fora de l'amnistia els delictes de malversació en supòsits en què el subjecte actuï amb "el propòsit d'obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial", cosa que entén que concorre en el cas.   

En la interlocutòria, el jutge diu que els processats "van decidir carregar als fons públics aportats pels contribuents" el cost del referèndum de l'1-O, que era un afany no només il·legal i contrari a la Constitució i a l'Estatut de Catalunya -sosté- sinó aliè a les seves responsabilitats de govern i a les competències de la Generalitat.   

Llarena ha rebutjat el recurs de l'expresident català
Llarena ha rebutjat el recurs de l'expresident català (ACN/Tània Tapia)

Puigdemont respon a Llarena

En el recurs, Puigdemont va denunciar la "grotesca arbitrarietat" del jutge en no amnistiar-lo per l'1-O i va demanar que se li apliqués el mateix criteri del TSJC que va exonerar l'exconseller Miquel Buch: que la malversació es perdona si els fons van tenir com a finalitat el procés.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha lamentat la decisió del jutge Pablo Llarena de no aplicar-li l'amnistia, precisament el mateix dia que Espanya decideix "mantenir impunes els crims del franquisme", en referència a l'arxivament de la causa per la querella d'un denunciant de tortures.


L'amnistia, a les portes del Constitucional

La llei d'amnistia està a punt d'entrar al Constitucional. Aquest tribunal haurà de decidir si el text de la llei és compatible amb la Carta Magna. És el torn de la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem, que haurà d'aclarir, també, si pot ser amnistiat un jove condemnat a un any i mig de presó per llançar pedres a la façana dels Jutjats de Girona, en les manifestacions postsentència de l'octubre del 2019.

Després d'aquesta, arribaran moltes altres consultes al Constitucional i fins que no comenci a resoldre passarà com a mínim mig any.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontJudici procésPablo LlarenaTribunal Suprem Amnistia
Anar al contingut