Llach diu que l'actuació de la Guàrdia Civil li recorda el tardofranquisme

El diputat de Junts pel Sí parla de la Guàrdia Civil, del referèndum i del seu paper com a polític a "El suplement"
Redacció Actualitzat

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha passat pels micròfons d'"El suplement", de Catalunya Ràdio, i ha parlat de tot: de la Guàrdia Civil, del referèndum i del seu paper com a polític.

Llach assegura que la independència està prou madura i que ja només depèn de "la gent del carrer". Ha explicat, a més, on s'hauria de proclamar.

"La independència es declara des del Parlament, no pas des del balcó de la plaça Sant Jaume."

Sobre el seu pas per la política, reconeix, un cop més, que "ser diputat és un gran fracàs". Diu que s'havia planificat la vida "d'una altra manera" i explica què pensa fer a la tardor.

"Si a la tardor no em dedico a la política perquè els resultats són bons, me n'alegraré."

Lluís Llach no ha volgut aclarir si el govern ja disposa d'urnes per al referèndum de l'1 d'octubre, només ha assegurat que les urnes hi seran. I, pel que fa a les possibles represàlies de l'estat espanyol, s'ha mostrat contundent.

"Ja s'ho faran. Especular amb la capacitat de bestialitat d'aquest estat, a hores d'ara ja no em diverteix gens. Ja s'ho faran. I que es facin responsables davant de la història, davant dels demòcrates espanyols, davant dels demòcrates catalans i davant dels demòcrates europeus."

Guardia Civil i tardofranquisme

Llach també ha parlat sobre els interrogatoris de la Guàrdia Civil. El diputat de Junts pel Sí creu que són demencials i diu que li recorden el tardofranquisme.

"Que gent com en Joan Ignasi Elena, que l'únic possible pecat que ha fet ha estat demanar un pacte per fer un referèndum, amb el suport de 4.000 entitats, que és molt bèstia, i 400.000 persones, i que hagi d'anar a declarar davant la Guàrdia Civil, em sembla que és el termòmetre exacte de la qualitat democràtica de l'estat espanyol."

El paper dels comuns

Llach creu que els comuns acabaran donant suport al referèndum. Demana respecte pel procés de refundació que viu la confluència que lideren Xavier Domènech i Ada Colau, i en destaca el tarannà republicà i sobiranista.

"Els comuns els hem de respectar perquè estan en un moment de confluència pròpia. El que sí que és que són republicans i són sobiranistes. I compto que gent republicana i gent sobiranista, davant un embat i un repte tan magnífic, hi han de participar. En diran manifestació, en diran referèndum, en diran festa cívica..."

I el paper dels Mossos

Pel que fa a les seves polèmiques declaracions sobre les possibles sancions als funcionaris i als mossos d'esquadra que no acatin les lleis del Parlament, Lluís Llach ha dit que no només els funcionaris hauran de decidir quina legalitat acaten; als ciutadans també els tocarà decidir.

"Els Mossos són funcionaris, potser patiran perquè trobaran dues legalitats, i alguns potser patiran, però hauran de decidir. Serà evident. Parlem dels funcionaris, però, i els ciutadans, que un dia haurem de decidir si tributem a un cantó o a l'altre? Doncs patirem, també."

ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut