L'Iran confirma la mort del president Ebrahim Raisi en un accident d'helicòpter

Raisi, que tornava de la inauguració d'una presa a tocar de l'Azerbaidjan, ha intensificat durant el seu mandat la repressió contra activistes, dones i crítics amb el règim

RedaccióActualitzat

L'Iran confirma la mort del seu president, Ebrahim Raisi, i del ministre d'Afers Exteriors, Hossein Amir-Abdollahian. Tots dos han perdut la vida en l'accident d'helicòpter d'aquest diumenge en una zona muntanyosa del nord-est del país.

L'exèrcit assegura que han identificat l'aparell gràcies a un senyal que emet l'helicòpter i a un altre senyal procedent del telèfon mòbil d'un dels tripulants. Turquia i Rússia han anunciat l'enviament d'equips de rescat especialitzats.

Un equip de rescat transporta un cos a la zona on s'ha produït l'accident d'helicòpter (Reuters)

El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha declarat cinc dies de dol nacional i ha donat el vistiplau per nomenar president interí del país el vicepresident primer, Mohammad Mokhber. 

"El senyor Mokhber està en la posició de dirigir el poder executiu i està obligat a acordar amb els caps dels poders legislatiu i judicial l'elecció d'un nou president en un termini màxim de cinquanta dies"

Un mandat marcat per la repressió

Raisi, de 63 anys, era un clergue ultraconservador. Ocupava el càrrec des del 2021 i, sota la seva presidència, va augmentar la repressió a la República Islàmica. Raisi estava ben posicionat per acabar succeint al poder l'aiatol·là Ali Khamenei, de 85 anys.

Amb Raisi de president, l'Iran va intensificar les polítiques d'ús obligatori del vel islàmic, que s'havien relaxat els darrers anys, i va reprimir amb brutalitat les protestes per la mort de la jove Jina Amini a mans de la policia després de ser detinguda per no portar el hijab. Unes protestes que van acabar amb almenys 500 morts.

Sota el seu mandat també va llançar, per primer cop en la història, un atac militar contra Israel amb centenars de míssils i drons, com a resposta a la mort de set membres de la Guàrdia Revolucionària al consolat iranià de Damasc.

La repressió contra les dones i contra artistes, cineastes i esportistes crítics amb la República Islàmica s'ha prolongat fins ara amb detencions per no portar el vel o sentències de mort contra rapers per donar suport a protestes amb les seves cançons.

Pregàries als carrers abans de conèixer la mort del president
Pregàries als carrers abans de conèixer la mort del president (Reuters)

Durant la nit, centenars d'iranians s'han congregat als carrers per fer vetlles per pregar pel president ultraconservador.

Raisi tornava, en un comboi format per tres helicòpters, de la inauguració d'una presa a la regió de Khoda Afarin, al nord-oest del país, just a la frontera amb l'Azerbaidjan. A la inauguració de la presa hi ha assistit també el president àzeri, Ilham Aliyev.

Raisi tornava amb helicòpter de la inauguració d'una presa
Raisi tornava amb helicòpter de la inauguració d'una presa (Reuters)

Segons el Ministeri de l'Interior iranià, l'helicòpter presidencial ha desaparegut després d'intentar un aterratge forçós. A més del president i el ministre, també han mort en l'accident el governador de l'Azerbaidjan Oriental, el líder de les pregàries dels divendres, els tres membres de la tripulació, el cap de seguretat presidencial i un guàrdia. 

Els altres dos aparells del comboi han pogut arribar a lloc sense problemes.

Un cop es va perdre el contacte amb l'aparell es va posar en marxa un ampli dispositiu amb almenys 65 equips de rescat, però el mal temps, la pluja i la boira en aquesta zona muntanyosa han dificultat les tasques.

 

 

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut