Els aliments continuen a l'alça
Els aliments continuen a l'alça, amb un increment anual del 13,2% a Catalunya

L'IPC s'enfila fins al 5,9% tot i la rebaixa de l'IVA dels aliments: consulta què puja més

La desaparició de l'ajuda universal pels carburants ha influït en l'alça de la inflació i el cistell de la compra continua disparat

RedaccióActualitzat

La taxa de l'IPC del gener és del 5,3% a Catalunya i del 5,9% a Espanya, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En aquest últim cas, la xifra és lleugerament superior --una dècima-- a la de l'IPC avançat a principis de mes i dues dècimes més que el mes de desembre.

Catalunya té, juntament amb Madrid, la taxa més baixa de tot l'Estat, però l'indicador ha tornat a remuntar després de cinc mesos consecutius de moderació.

Això, malgrat que des del gener va entrar en vigor la rebaixa o eliminació de l'IVA de determinats aliments bàsics.

La rebaixa no s'ha traduït en una caiguda general dels preus i el cistell de la compra es manté disparat, amb un encariment anual que encara supera el 15% al conjunt de l'Estat i que a Catalunya és del 13,2%.

Aquest gener, això sí, han baixat lleugerament el preu del pa (-0,2%), la llet (-1,5%) i els ous (-1,5%), però pugen l'arròs (3,7%), els cereals de l'esmorzar (2%), el sucre (1,1%) i algunes carns. 

Una mà agafa la mànega de la gasolina
El preu dels carburants continua empenyent l'IPC a l'alça (EFE)

Per la banda de l'energia, es confirma la baixada del preu de la llum, però tornen a repuntar els carburants.

Entre altres causes, aquesta alça s'explica per l'increment del transport (5,6%), més de dos punts per sobre que al gener, per la pujada del preu dels carburants i lubricants, que va ser superior a la del gener de l'any passat. Justament, a principis d'any es va acabar la bonificació de 20 cèntims per litre per a tothom.

També puja el preu del vestit i el calçat (3,6%), gairebé dos punts més que al desembre. Aquesta evolució es deu al fet que el preu de tots els components baixa menys que al gener del 2022, diu l'INE.

El Ministeri diu que les mesures "tenen efecte"

Des del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital asseguren que les mesures adoptades al desembre tenen efecte en el primer mes d'aplicació i continuaran contribuint al descens de la inflació els pròxims mesos.

Així, remarquen que els preus dels aliments als quals s'ha rebaixat l'IVA han baixat un 1,6% respecte al desembre. I que la inflació dels aliments ha retrocedit tres dècimes en la taxa interanual, encara que la dada indica un increment del 15,4%.

Entre els productes que destaquen hi ha el pa, la llet i els ous, també la fruita fresca (-4,2%) o la farina (-2,3%).

Consulta en aquesta taula què puja i què baixa:

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut