L'IPC escala fins al 2,5% a Catalunya a l'agost, amb l'oli disparat: consulta què puja més

La pujada dels carburants és una de les causes de l'increment de preus el mes passat

RedaccióActualitzat

L'encariment dels carburants ha fet pujar l'IPC a l'agost un 2,5% a Catalunya i un 2,6% a Espanya, respecte al mateix mes de l'any passat, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE). Això vol dir tres dècimes per sobre en el cas d'Espanya i dues si ens fixem en Catalunya, en comparació amb el juliol.

D'aquesta manera, s'encadenen dos mesos seguits de pujada de la taxa anual de preus i es confirmen les dades de l'indicador avançat.

La variació mensual de l'IPC ha estat del 0,5%, tant a Catalunya com a Espanya.

Segons l'INE, un factor que explica l'evolució és l'increment de preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals, que ha pujat un 7,2% en un mes.


Els aliments, un 9,5% més cars que fa un any

Pel que fa a l'alça del preu dels aliments, ha moderat la pujada. A Catalunya, són un 9,5% més cars que fa un any, però han registrat la variació interanual més baixa des del maig del 2022, és a dir, dels últims quinze mesos.

A Espanya també continua per sobre dels dos dígits, amb un increment interanual del 10,5%. L'estabilitat dels preus de la llet, el formatge i els ous, juntament amb l'abaratiment de la fruita i un menor encariment de la carn, expliquen aquest comportament, segons l'INE.

Des del març del 2022 que la taxa dels aliments està per sobre del 10%.


L'oli d'oliva i el sucre, disparats

Si fem una ullada a l'evolució dels preus a l'agost en comparació amb el mateix mes del 2022, els aliments que més han pujat de preu són l'oli d'oliva (més d'un 52%), seguit del sucre (42,5%) i l'arròs (21,6%).

Garrafes d'oli d'oliva protegides amb un cadenat en un supermercat (CCMA/Juli Rodés)

En el cas de l'oli d'oliva, ha més que duplicat el preu des del març del 2021 i s'ha encarit un 8,7% en un mes.

Els productes de confiteria i les patates s'han encarit un 18%. I també registren pujades interanuals de dos dígits la carn de porc, la llet, l'aigua, refrescos i sucs, els preparats de llegums i hortalisses, els productes lactis o els cereals, llegums i hortalisses fresques.

A l'altra banda, s'ha abaratit l'electricitat (-49,6%), el transport combinat de passatgers (-47,7%) o els altres olis (-33,9%).

 

 

Pel que fa a la variació anual de la inflació subjacent --sense aliments no elaborats ni productes energètics--, baixa una mica, fins al 6% a Catalunya i fins al 6,1% al conjunt de l'Estat.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut