L'investigador més jove de la NASA és català

És l'enginyer aeronàutic i de telecomunicacions Jordi Vila, que ha rebut fa poc la medalla al mèrit excepcional de l'agència nord-americana pel seu treball en el desenvolupament de telescopis espacials

Purificació BarcelóActualitzat

L'investigador més jove de la NASA és català. És l'enginyer aeronàutic i de telecomunicacions Jordi Vila, de 28 anys. Va entrar a la NASA amb només 23 anys.

Ara dirigeix un projecte per a un nou telescopi espacial i ha rebut el reconeixement més important de l'agència espacial nord-americana per a joves talents que fa menys de deu anys que treballen per a l'entitat. Catalunya Ràdio ha parlat amb ell:

"Vaig començar a treballar com a enginyer a la NASA als 23 anys. Ara en porto quasi sis treballant al centre de vol espacial Goddard. Treballo en el telescopi espacial HIRMES. És un telescopi que s'acoblarà en un Boeing 747 de la NASA que està modificat per extreure aquest telescopi en ple vol i fer observacions de l'espai exterior."

Jordi Vila reconeix que no és fàcil per a un jove investigador europeu treballar a la NASA. Ell ho va aconseguir després d'estudiar enginyeria de telecomunicacions a la UPC i aeronàutica a Tolosa de Llenguadoc.

Quan va acabar els estudis va contactar amb diversos investigadors de la NASA que havien acceptat titulats de Tolosa per fer la tesi de final de carrera. Així va aconseguir entrar en el projecte per al desenvolupament del telescopi Bethy, una missió pionera que pot revolucionar el futur dels telescopis espacials perquè estudiarà sistemes estel·lars visualitzant l'infraroig.

En pocs anys ha passat a dirigir el seu propi equip dins d'un altre projecte de telescopi. També ha ajudat altres joves europeus a fer les seves tesis a la NASA. I malgrat la seva joventut, ha rebut un important reconeixement per la seva feina:

"M'han atorgat la medalla al mèrit excepcional pel meu paper clau en el desenvolupament de dos telescopis. Amb aquests telescopis estudiem la formació d'estrelles i de planetes que puguin contenir aigua, oxigen o hidrogen i que puguin desenvolupar vida fora del sistema solar."

De moment no es planteja tornar a Catalunya. Vol continuar amb el seu actual projecte a la NASA i, potser més endavant, crear la seva pròpia empresa.

"En un futur m'agradaria viure a Catalunya, perquè s'hi viu com enlloc, però ara per ara no tinc previst tornar perquè a més em seria molt difícil fer el que estic fent aquí, allà, o a Europa, perquè l'Agència Espacial Europea inverteix molt menys que la NASA en temes d'exploració astrofísica fora del sistema solar. A més, a la llarga, a mi m'agradaria aventurar-me i utilitzar tot aquest coneixement que estic adquirint per provar de fer una empresa pròpia."

I el que sí que té molt clar és quina és la seva màxima aspiració com a investigador.

"El meu objectiu és que mitjançant la meva feina pugui contribuir a la recerca de vida fora del sistema solar. Soc conscient també que segurament falta molt, però per a mi ja és molt gratificant poder aportar el meu petit granet de sorra i contribuir en aquesta piràmide del coneixement que estem construint des de fa anys."

ARXIVAT A:
Ciència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut