Pla general de la capçalera de la manifestació de la Diada, amb milers de persones al darrere, baixant per Via Laietana. Imatge de l'11 de sete…
Capçalera de la manifestació de la Diada del 2021 baixant per Via Laietana, a Barcelona (ACN)

L'independentisme arriba a la Diada unit cívicament però dividit políticament

Les entitats independentistes han unit esforços per organitzar les manifestacions de l'11 de Setembre, mentre els partits independentistes estan repensant-se

Rosa TaboadaActualitzat

Amb el PSC al govern de Catalunya, aquest 11 de Setembre tornarà a servir per prendre el pols de l'independentisme, el pols ciutadà.

Les entitats s'han unit per organitzar els actes de la Diada, però, en canvi, els partits independentistes continuen tant o més dividits que els últims anys, amb molt menys suport electoral i sense majoria parlamentària.

Han passat 12 anys de les primeres manifestacions multitudinàries de la Diada, quan les estelades van anar substituint les senyeres i, en un ball de xifres, a l'alça o a la baixa, s'anava batent un rècord rere l'altre.

Així es va passar de les manifestacions reivindicatives, imaginatives, a les testimonials --en pandèmia-- o descentralitzades, com aquest any. I amb xifres de participació a la baixa.

Gentada amb estelades durant una manifestació de la Diada de l'11 de Setembre 

Diada amb govern del PSC

La d'aquest any serà la primera Diada amb un govern exclusivament socialista a la Generalitat, que dona el procés per acabat. El president Salvador Illa, que tot just s'estrena en el càrrec, parla d'una nova etapa de reconciliació entre catalans.

El fet és que l'independentisme ha perdut la majoria parlamentària després de molts anys, una derrota a les urnes que va afectar més uns partits que els altres: entre Esquerra i la CUP van perdre més de 200.000 vots.

És cert que Junts en va pujar més de 100.000, però en total van ser 120.000 vots independentistes que van desaparèixer. I la transferència de votants va ser mínima. Això vol dir que una bona part es va quedar a casa.

Una pancarta reivindicativa durant la manifestació dels CDR per la Diada, l'11 de setembre del 2021 a Barcelona. Pla general. (Horitzontal)
Una pancarta reivindicativa dels CDR per la Diada del 2021 a Barcelona (ACN)

Partits al racó de pensar

No era la primera vegada que passava. En un any, hi ha hagut quatre cites electorals i a les quatre, l'independentisme ha anat retrocedint. Hi ha hagut poca autocrítica.

Per això tots els partits independentistes estan en ple procés de reflexió, a les portes d'un congrés --o assemblea--, per repensar-se.

Ara bé, el moviment, els ciutadans, són una altra cosa, i aquesta Diada serà un cop més el termòmetre de l'independentisme.

Amb la participació es podrà veure si s'ha desinflat o si els resultats electorals són només un càstig als partits, com indicava l'últim baròmetre del CEO.

Insatisfacció política

D'entre els principals problemes dels catalans, el primer és la insatisfacció política, per davant de l'habitatge i la seguretat, per exemple.

Els partits independentistes aniran a la manifestació de la Diada: Junts, Esquerra i la CUP. Tot per un objectiu comú. Però cada cop més enfrontats per l'hegemonia independentista.

En canvi, les entitats independentistes han treballat juntes per organitzar els actes de la Diada i per mobilitzar la gent.

El nou secretariat de l'ANC s'estrena aquesta Diada, amb Lluís Llach al capdavant, molt crític amb el pacte d'ERC per investir Salvador Illa.

Però també amb la resta de forces independentistes: l'ANC té pendent actualitzar el seu full de ruta. Ho farà els pròxims mesos, i l'objectiu és el lema de la manifestació de la Diada: fer més curt el camí cap a la independència.

 

Una senyera a l'aigua a Deltebre (Agustí Descarrega)
ARXIVAT A:
Independència11S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut