Els Bombers donen per controlat l'incendi de Portbou i Colera que va començar divendres

El foc ha afectat 573 hectàrees i en les últimes hores hi ha hagut algunes represes que els Bombers han pogut controlar

RedaccióActualitzat

Els Bombers han donat per controlat aquest dilluns al matí l'incendi de Portbou i Colera, després d'una nit en què el vent no ha fet créixer el perímetre.

Aquest dimarts al matí també s'ha reobert el trànsit a l'N-260 per a tots els vehicles. Ahir estava oberta amb restriccions per no obstaculitzar les tasques dels Bombers, mentre treballaven per poder donar l'incendi per controlat.

David Martínez, sots cap de guàrdia i cap d'intervenció a l'incendi de Portbou i Colera, ha explicat que aquesta nit s'han anat apagant els punts calents i fumeroles que quedaven. Ha afegit que les últimes represes van ser aquest diumenge al matí sobre les 10 i que no n'hi ha hagut més.

Es manté un dispositiu amb 15 efectius dels Bombers en 3 emplaçaments diferents. Els mitjans aeris estan disponibles, però ara mateix no són necessaris.

La previsió és que la tramuntana afluixi al llarg del dia i pari a última hora.

Una trentena de dotacions terrestres dels Bombers han treballat amb èxit tota la nit i al matí han donat el foc per controlat:

L'incendi, que va començar divendres, està estabilitzat des de dissabte al vespre i ha afectat 573 hectàrees de superfície forestal als municipis de Portbou i Colera.

El fort vent va provocar petites revifades al llarg d'aquest diumenge. Les ratxes de fins a 100 km/h van originar una represa al flanc esquerre del foc, que els Bombers van atacar i reduir.

"Tenim com a objectiu del dia treballar en dos punts estratègics de difícil accés per l'orografia i assegurar aquesta zona, que és per on es podria escapar l'incendi", ha explicat Miquel València, sotsinspector dels Bombers, des del centre cívic de Colera.



Aixecament del confinament

L'incendi es va donar per estabilitzat ahir dissabte a les 21.30 del vespre. A la nit, una quinzena de dotacions terrestres van estar treballant a la zona amb una setantena de bombers.

Una mica abans, a quarts de vuit del vespre, es va aixecar el confinament per als veïns, treballadors i residents temporals de Portbou, Colera i Llançà. Quan es va anunciar la fi del confinament, el conseller Joan Ignasi Elena ja confiava a poder estabilitzar l'incendi abans de la mitjanit de diumenge.

Els veïns afectats han rebut un avís al telèfon mòbil on se'ls ha informat de la fi de l'ordre de confinament.

L'incendi de l'Alt Empordà ha quedat estabilitzat aquest dissabte al vespre (Agents Rurals)

Els municipis de Colera i Portbou han estat confinats durant gairebé 24 hores, així com les urbanitzacions de Sant Carles, Sant Genís, a la zona de Cap Ras, al nord de Llançà.


L'escletxa de la tarda de dissabte 

Durant la tarda de dissabte no s'ha incrementat la superfície cremada en l'incendi que afecta aquestes poblacions de l'Alt Empordà des de divendres.

El foc ha cremat 573 hectàrees, segons l'últim recompte del Centre de Comandament Avançat, que ha confirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Les flames han afectat els municipis de Colera i Portbou i l'espai protegit del massís de l'Albera.

Una gran part de la zona cremada és de superfície forestal, 387 hectàrees al terme municipal de Colera i 185 hectàrees al terme municipal de Portbou.

Durant la tarda, la millora de les condicions meteorològiques han permès que quatre hidroavions s'hagin pogut enlairar i descarregar aigua per primer cop des que es va declarar l'incendi. Els quatre avions s'han sumat als helicòpters que treballaven al matí a la zona.

 

Els Bombers es continuen centrant a evitar que el foc avanci en el flanc dret cap a Llançà i que es generin nous focus.

No hi ha cap persona ferida, tret de dues persones ateses pel SEM que han estat donades d'alta in situ, i 4 bombers amb afectacions lleus.


Causat per "l'activitat humana"

Els Agents Rurals asseguren que l'origen de l'incendi seria a causa de l'activitat humana, segons Josep Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals.

"Creiem que no ha sigut per causes naturals, i a partir d'aquí qualsevol causa relacionada amb l'activitat humana està oberta."

Els agents han determinat l'inici de l'incendi que es va declarar aquest divendres cap a 2/4 de 5 de la tarda a la zona del pantà de Portbou, en una pista forestal a prop del Mas Molí, però encara no es poden determinar les causes directes del foc.
 

Restablerta la circulació de trens

La circulació de trens entre Figueres i Portbou ha quedat restablerta aquest dissabte al vespre. El pas de combois s'havia interromput arran de l'incendi i afectava la línia de regionals R11 i RG1 de Rodalies, que connecta Barcelona amb Portbou i Cervera de la Marenda. 

La carretera N-260 continua tallada entre Portbou i Llançà, excepte per a residents, treballadors i serveis d'emergències. 

 

El vent complica l'extinció aèria

La tramuntana ha complicat extremadament l'extinció d'aquest incendi, tot i que la baixada de la intensitat del vent aquest migdia ha proporcionat "una finestra fins al vespre per poder avançar més de pressa" en el control de les flames, segons Moisès Galán, inspector de Bombers de la Generalitat. Quatre avions AVA s'han pogut incorporar a les feines d'extinció a primera hora de la tarda. 

La treva que ha donat la tramuntana ha servit per poder refrescar la zona afectada i apagar els punts calents que encara fumegen. 

Amb tot, els Bombers demanen prudència, ja que s'espera una nova revifada del vent de tramuntana a la nit i també demà al matí.

El fum de l'incendi es pot apreciar per damunt de la zona del foc aquest matí (Cesc Boada)

Durant el matí de dissabte s'ha aconseguit tancar la cua de l'incendi, un terç del flanc dret, i el flanc esquerre ha quedat confinat per la carretera N-260. Un repunt de la tramuntana ha creat una represa en una zona estabilitzada i les flames han fet una carrera que ha causat diversos focus secundaris. Per aquest motiu ha calgut confinar el port de Llançà i evacuar Grifeu, segons l'informe d'Interior de primera hora de la tarda.

Restabliment del subministrament elèctric

El foc també ha afectat el subministrament elèctric a les poblacions de Colera, Llançà i Portbou, i ha deixat sense llum més de 4.000 usuaris. Només 108 usuaris continuaven sense llum a primera hora de la tarda. La resta, a poc a poc, han pogut recuperar el subministrament entre dos quarts i la una del migdia.

Les incidències s'han anat resolent a mesura que s'han restablert les línies afectades de Llançà a Colera i de Colera a Portbou. Bombers i Mossos d'Esquadra han acompanyat els tècnics a les zones afectades.

A dos quarts de cinc de la tarda, s'ha restablert el subministrament elèctric a Colera.

Alt risc d'incendi a 8 comarques

L'incendi de Portbou s'ha produït en una zona en màxima alerta per risc de foc.

Per a aquest diumenge s'amplia la llista de municipis que es mantenen amb màxim nivell per perill d'incendis. Aquesta llista inclou 8 comarques (l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Baix Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Montsià, la Terra Alta i el Baix Ebre) i 58 municipis, on està vigent el Pla Alfa al nivell 3. En aquests municipis es prohibeix fer qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi.

Pel que fa als espais naturals, els massissos de l'Albera i el Montgrí també restringeixen els accessos aquest diumenge, i se sumen als de Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-el Boix i Cap de Creus, que ja estan en aquesta situació. 

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut