L'incendi de la Ribera d'Ebre continua actiu i ja afecta 6.500 hectàrees

Durant les pròximes hores els esforços es concentraran a atacar el front que va cap a Maials i Bovera, on ja s'ha aixecat l'ordre de confinament

Quim BalaguerActualitzat

L'incendi que crema sense control des d'aquest dimecres a la Ribera d'Ebre continua actiu, amb un front que avança en direcció nord-oest cap a les comarques lleidatanes de les Garrigues i el Segrià.

Durant la nit d'aquest dijous a divendres, 350 efectius dels Bombers i 120 de la Unitat Militar d'Emergències continuaran treballant en les tasques d'extinció aprofitant que les condicions en aquestes hores nocturnes són una mica més favorables. Aquest dimecres, un bomber que treballava en les tasques d'extinció ha patit un cop de calor i l'han traslladat a l'Hospital de Móra d'Ebre.

Davant l'amenaça de les flames, Protecció Civil havia ordenat a primera hora de la tarda el confinament a casa seva de tota la població de Bovera, a les Garrigues, i de les persones més vulnerables de Maials, al Segrià, com ara gent gran o dones embarassades.

Aquest vespre, el confinament s'ha acabat, tot i que no s'ha especificat si ha desaparegut o no el risc que les flames s'acostin a les dues localitats.

 

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que el confinament dels habitants de Bovera s'havia decidit "per seguretat i precuació" davant la possibilitat que el sector nord del flanc dret de l'incendi avancés en direcció a aquest poble de les Garrigues, de 270 habitants.

 

Buch assegura que el confinament a Bovera i Maials era per "precaució"


L'estratègia comença a donar resultats

Tot i que l'incendi continua actiu i sense control, el conseller Buch ha assegurat que l'estratègia que han seguit els Bombers durant la passada nit i les primeres hores d'aquest dijous ha donat resultats:

 

"Hem atacat la llengua de foc des del sud i hem anat pujant. Pel que fa al primer tram, anem per bon camí. Ara falta atacar l'altre tram, al nord de la llengua que va cap a Bovera, on es treballarà les pròximes hores. Esperem poder continuar avançant i arribar al cap de l'incendi."

 

De cara a les hores nocturnes, la prioritat dels Bombers serà treballar el flanc dret del foc, tal com ha explicat al "TN vespre" el cap de l'operatiu de Bombers, Antonio Ramos:

 

"La prioritat d'aquesta nit serà atacar el flanc dret, sobretot els dos terços superiors a la banda nord. Es tracta d'abaixar la intensitat de l'incendi aprofitant que les condicions meteorològiques seran més favorables. La intenció és perimetrar l'incendi, però aquesta nit encara no ho podrem aconseguir perquè estem parlant d'un incendi d'unes dimensions molt elevades".

 

Antonio Ramos, cap de l'operatiu dels Bombers, a Vinebre

 

Al capvespre, els mitjans aeris ja s'han retirat, però les dotacions terrestres continuaran treballant tota la nit amb el suport de membres de la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit espanyol.

El conseller ha xifrat l'àrea afectada per l'incendi en unes 6.500 hectàrees, però ha precisat que són càlculs provisionals i que l'extensió final cremada no es podrà determinar fins que s'hagi apagat. Els Agents Rurals parlen provisionalment d'una àrea afectada de gairebé 5.200 hectàrees. Dins del perímetre del foc hi ha bosses de vegetació i camps de conreu que no s'han cremat.

 

El foc ha corregut cap al nord des del seu punt d'origen, la Torre de l'Espanyol

 


L'incendi més important en anys

L'incendi de la Ribera d'Ebre s'ha convertit en el més important dels últims anys, i ja ha cremat més hectàrees que el conjunt d'incendis forestals dels últims tres anys.

A més, si els fronts no s'aconseguissin controlar, el potencial d'hectàrees afectades podria arribar a les 20.000, de manera que superaria l'incendi del 2012 a l'Empordà, que en va afectar 14.000, i se situaria al nivell dels incendis del 1998 a la Catalunya central.

Per trobar incendis més devastadors cal remuntar-se al juliol del 1994, al segle passat, quan un seguit de focs a les comarques del Bages i el Berguedà van devastar 45.000 hectàrees.


El perill d'altres focs


Una de les màximes preocupacions d'avui dels Bombers i dels responsables de l'operatiu d'extinció era la possibilitat que altres incendis arreu del país obliguessin a retirar efectius del de la Ribera d'Ebre.

Se n'han declarat dos de nous, a la Fatarella, a la Terra Alta, i a Campdevànol, al Ripollès, però s'han pogut estabilitzar sense haver de desplaçar unitats del gran foc de l'Ebre. El de la Fatarella ja està controlat:

 


 

 

La devastació de l'incendi de la Ribera d'Ebre des de l'aire

 

Carreteres tallades

Diverses carreteres de la zona continuen tallades per evitar situacions de risc i no entorpir la mobilitat de les dotacions de Bombers que treballen en les feines d'extinció.

Es tracta de la C-12, l'eix de l'Ebre, entre Maials i Flix, i les carreteres locals T-714 a la Torre de l'Espanyol, la T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, la T-703 a la Palma d'Ebre i la C-233 entre Bovera i Flix.

Pel que fa les persones desallotjades, n'hi ha 50, algunes de procedents de països com ara la Gran Bretanya, Bèlgica, Holanda, Alemanya, el Brasil i els Estats Units. Els consolats han estat informats de la situació per tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.

 

 

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha explicat que només una explotació agrícola de la Torre de l'Espanyol s'ha vist afectada per les flames. La setmana que ve la consellera es reunirà amb els alcaldes de la zona afectada per valorar els danys.

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut