La costa de Suwanee, a Florida, a vista de dron després del pas de la tempesta Debby
La costa de Suwanee, a Florida, a vista de dron després del pas de la tempesta Debby

L'huracà Debby deixa cinc morts a Florida enmig d'inundacions, apagades i vols suspesos

Després de tocar terra en forma d'huracà de categoria 1, ara el Debby es desplaça cap als estats de Geòrgia i Carolina del Sud i genera un risc "d'inundacions potencialment històriques"

Redacció/agènciesActualitzat

La tempesta tropical Debby ja ha causat almenys cinc morts a l'estat de Florida, entre ells un menor. 

El Debby, que va tocar terra amb categoria 1 d'huracà, es va afeblir hores després, quan va passar de registrar un pic de vents amb ràfegues de 120 km/h a 75 km/h dilluns a la nit.

Tot i això, les afectacions a la costa sud-est dels Estats Units ja són evidents i es preveu que el risc es mantingui durant tota la setmana.

 

 

Entre les víctimes mortals hi ha un adolescent de 13 anys, mort a la seva residència, a Fanning Springs. També han mort dues persones en un accident de trànsit al comtat de Dixie i un conductor de camions a la ciutat de Tampa en caure en un canal, segons han explicat les autoritats locals i informa AFP.

Un conductor atrapat en un carrer inundat a Wimauma, Florida.
Un conductor atrapat en un carrer inundat a Wimauma, Florida (Reuters)

Afectacions en carreteres, aeroports i subministraments

El pas de la tempesta ha deixat imatges de carreteres inundades per les fortes precipitacions que s'han produït a tot l'estat de Florida. Ciutats com Tampa o Sarasota i altres punts del nord de Florida han quedat negats per l'aigua.

L'aeroport internacional de Tallahassee, la capital de l'estat, va romandre tancat durant bona part de dilluns, mentre altres aeroports de l'estat, com el d'Orlando o Tampa, van registrar diverses cancel·lacions i ajornaments de vols.

L'huracà va arribar per la regió del Big Bend, una zona del nord-est de Florida, a prop de Steinhatchee, una petita ciutat d'un miler d'habitants a la costa oest de Florida, al golf de Mèxic. 

El Centre Nacional d'Huracans (NHC) ha advertit que cal mantenir l'alerta màxima a l'estat de Florida, ja que els estralls de la tempesta han provocat situacions "potencialment mortals", com ara "línies elèctriques caigudes o àrees inundades".

Un carrer completament inundat a causa de la tempesta Debby a Holmes Beach, Florida.
Un carrer completament inundat a causa de la tempesta Debby a Holmes Beach, Florida (Reuters)

Segons informa Reuters, 133.000 cases i negocis de Florida continuen sense accés a l'electricitat a causa del pas de la tempesta. "Hem vist i continuarem veient inundacions en diferents zones de Florida", ha declarat el governador de l'estat, Ron DeSantis.

A tot plegat, s'hi ha de sumar el risc de marejada ciclònica, un episodi que consisteix en la inundació de la costa per les fortes ventades i que podria augmentar el nivell del mar fins a uns tres metres per sobre de la mitjana.


Geòrgia i Carolina del Sud, en alerta màxima

Ara, l'alerta màxima es desplaça cap al nord. Durant aquesta matinada, la tempesta Debby ha viatjat cap als estats de Geòrgia i Carolina del Sud i ja ha començat a generar les primeres destrosses per pluges torrencials.

L'NHC ha activat l'alerta per "inundacions potencialment històriques" a tota la costa dels dos estats, així com al nord de Florida.

La tempesta Debby comença a arribar a la ciutat de Savannah, a Geòrgia.
La tempesta Debby comença a arribar a la ciutat de Savannah, a Geòrgia (Reuters)

Van Johnson, alcalde de la localitat de Savannah, a la costa de Geòrgia, ha decretat el toc de queda a partir de les deu de la nit fins dimarts a les sis del matí, hora local.

L'NHC també alerta que la presència de la "perillosa" tempesta tropical s'escamparà fins a l'estat de Carolina del Nord durant la segona meitat de la setmana: "Els residents a l'àrea d'alerta i vigilància de la tempesta hauran de seguir totes les recomanacions de les autoritats."

El president Joe Biden ha decretat l'estat d'urgència fins diumenge a Carolina del Sud després d'haver-la instaurat a Florida. Aquesta mesura li permet desbloquejar els fons federals per ajudar les autoritats locals. 

El governador de Geòrgia també ha decretat l'estat d'urgència a la seva jurisdicció.

ARXIVAT A:
Estats UnitsMeteorologia
Anar al contingut