El Clínic atén el triple d'agressions sexuals que fa 15 anys
El Clínic atén el triple d'agressions sexuals que fa 15 anys

El Clínic atén el triple d'agressions sexuals que fa 15 anys

És el centre de referència en el tractament de les víctimes de violació

RedaccióActualitzat

Continua augmentant el nombre d'agressions sexuals ateses a l'Hospital Clínic de Barcelona, centre de referència en el tractament mèdic d'aquest tipus de víctimes.

Fins al 31 d'octubre d'aquest any han tractat gairebé 400 víctimes d'agressions sexuals, un 85% dones, mentre que fa 5 anys, el 2015, van ser 248 en els 12 mesos.

La tendència a l'alça ve de més lluny: 10 anys abans, el 2005, els casos atesos van ser encara menys: 170 en tot l'any.

 


Menys intenció de denunciar

Però molt al contrari, el que està baixant des de fa anys és la intenció de les víctimes de denunciar les agressions patides, el 70% de les quals són violacions amb penetració vaginal.

En els 10 primers mesos d'aquest any, només la meitat de les víctimes han manifestat la intenció de denunciar-ho, mentre que fa 5 anys eren el 74%.

Aquestes dades, però, no recullen les denúncies que efectivament s'acaben posant, només la intenció manifesta quan són tractades a l'hospital.

No més casos, però sí més tractaments

Els responsables del Clínic consideren que aquesta disminució és deguda al fet que denunciar és llarg i costós i pot suposar una nova victimització de la persona que denuncia.

També que l'augment de casos tractats no vol dir que augmentin les agressions sexuals, sinó que cada vegada més víctimes fan el pas de demanar ajuda mèdica per superar-les.

Interpreten que campanyes com #MeToo o casos com el de La Manada han fet que les víctimes no es guardin el problema per a elles soles i afrontin la situació.


Protocol d'atenció

Quan arriben a l'hospital es posa en marxa un protocol d'atenció que activa un equip multidisciplinari que es coordina amb els cossos policials i judicials.

El primer que fan és esbrinar si l'agressió ha comportat la infecció d'alguna malaltia de transmissió sexual, i en paral·lel també la detecció de les possibles seqüeles psicològiques.

Box de l'Hospital Clínic on s'atenen les víctimes d'agressions sexuals


Unes seqüeles, en forma de trastorn per estrès agut o per estrès posttraumàtic, poden aparèixer just després, o trigar setmanes o mesos a aparèixer.


Acompanyament a les víctimes

Tot això pot comportar depressions greus, disfuncions sexuals, desregulació emocional, autolesions, o entrar en hàbits de risc, entre altres conseqüències.

També repercussions greus en les relacions amb la parella, amb els amics i la família, a la feina..., amb problemes d'autoestima, pèrdua de la confiança en els altres, etc.

El programa d'atenció fa un seguiment i un acompanyament a les víctimes per tractar i prevenir totes aquestes possibilitats i ajudar-les a evitar la revictimització secundària.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut