50 anys de lluita LGTBI: 1 de cada 3 països encara castiga l'homosexualitat
Victòria històrica del col·lectiu LGTBI a Botswana
Gaborone

L'homosexualitat ja no és delicte a Botswana

El Tribunal Suprem considera aquestes lleis "relíquies de l'era victoriana, que oprimeixen una minoria i no són constitucionals"

Actualitzat

A Botswana els col·lectius de gais i lesbianes han aconseguit una victòria històrica. El Tribunal Suprem d'aquest país, un dels més democràtics de l'Àfrica, ha legalitzat l'homosexualitat.

Els jutges han dictaminat que les clàusules que criminalitzaven fins ara les relacions entre persones del mateix sexe "són relíquies de l'era victoriana, que oprimeixen una minoria i no són constitucionals". El Codi Penal preveia unes penes per als homosexuals de fins a 7 anys de presó.

 

Celebració davant del Tribunal Suprem de Botswana per la despenalització de l'homosexualitat (AFP)

 

La justícia acaba així amb una norma aprovada sota domini britànic, els anys 60. Malgrat tot, membres de l'Església del país continuen mantenint que "l'homosexualitat va contra la paraula de Deu" i hauria de ser il·legal. Però una gran part dels representants religiosos del país defensen el respecte als homosexuals, com el reverend Thabo Otukile Mampan, que, a la seu del Suprem, diu: "Deu parla d'amor."

"Som aquí per donar suport i alegrar-nos, després de guanyar el cas. Estem fent història perquè la gent sàpiga qui és i expressi els seus sentiments, expressi amor, perquè Déu parla de l'amor. Per això som aquí avui, i donem gràcies a Déu per aquest moment."

Alegria a la sala del Tribunal Suprem
 

Botswana segueix l'exemple d'altres països africans, tot i que més de la meitat dels estats del continent continuen reprimint i penalitzant aquestes relacions. A 28 dels 49 països de l'Àfrica subsahariana hi ha legislacions que prohibeixen o reprimeixen l'homosexualitat, en alguns casos sota pena de mort.

Angola, Moçambic i les Seychelles han eliminat les lleis contra els gais els últims anys. A d'altres, com a Kènia, es va intentar el mes passat, però el Tribunal Suprem d'aquest país es va negar a revocar les lleis que criminalitzen l'homosexualitat.

ARXIVAT A:
JudicialLGTBIQ+
Anar al contingut