
L'herba de la Pampa, un problema mediambiental: "Qui en tingui al jardí, l'hauria d'arrencar"
L'organització ecologista SEO/Birdlife participa en un projecte Life internacional per eliminar-ne exemplars al delta de l'Ebre, on prolifera
L'herba de la Pampa o planta de les plomes ("Cortaderia selloana") és una planta originària d'Amèrica del Sud que s'ha emprat habitualment com a planta ornamental en jardins, però les últimes dècades s'ha convertit en tot un problema mediambiental.
L'espècie ha proliferat massivament en espais naturals, on ha ocupat grans extensions i ha desplaçat la vegetació autòctona.
Els últims anys la Generalitat ha dut a terme diverses actuacions per eliminar-ne exemplars al Baix Ter o als aiguamolls de l'Empordà, mentre que al delta de l'Ebre l'entitat SEO/Birdlife participa en el projecte internacional Life Coop Cortaderia per controlar-ne la població en espais naturals d'Espanya, França i Portugal.
Aquesta organització ecologista ha identificat un centenar de focus escampats per tot el Delta. N'està arrencant centenars d'exemplars amb una màquina excavadora en unes vint hectàrees de terreny a Amposta.

"Al delta de l'Ebre és una invasió encara incipient, però les zones d'aiguamolls i arenoses que hi ha aquí són idònies per a aquesta planta i cal actuar abans que sigui massa car revertir-ho", explica Marc Viñas, responsable de SEO/Birdlife al delta de l'Ebre.
Viñas també destaca que "les plomes d'aquesta planta produeixen moltes llavors que s'escampen fàcilment amb el vent". "Quan prolifera, ocupa l'espai i arracona la vegetació autòctona, cosa que fa perdre biodiversitat. Si envaeix una zona d'interès natural fa perdre aquest interès natural", adverteix.
Catalogada com a exòtica invasora
Aquesta planta està inclosa en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores i això en prohibeix la comercialització, el transport i el cultiu.
"Qui en tingui al jardí, que és molt habitual, l'hauria d'arrencar", explica Viñas. A banda del delta de l'Ebre, és una espècie molt estesa pel litoral català, en especial al Baix Llobregat i el Maresme.
Segons el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a més de l'impacte ecològic, aquesta planta pot perjudicar la ramaderia, perquè disminueix la qualitat de les pastures, i afectar la salut d'algunes persones perquè el seu pol·len és al·lergogen.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientBiodiversitat