Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat en l'acte final de campanya de les legislatives a Àustria (EFE/Filip Singer)

Victòria sense precedents de l'extrema dreta al Parlament d'Àustria, amb un 80% del vot escrutat

A Àustria, com ha passat les últimes setmanes als estats de l'est d'Alemanya, agafen embranzida els partits d'extrema dreta

RedaccióActualitzat

L'extrema dreta guanya les eleccions legislatives a Àustria. Els extremistes del Partit de la Llibertat d'Àustria, l'FPÖ, són la primera força al país, amb més del 80% dels vots escrutats.

Amb Herbert Kickl al capdavant, el Partit de la Llibertat aconsegueix un 28.9% dels vots, per davant del partit conservador ÖVP, guanyador de les eleccions del 2019.

Avui el Partit Popular austríac ha aconseguit el 26,3% dels vots. Una caiguda d'onze punts que suposa un dur càstig al govern de coalició de conservadors i verds.

El Partit de la Llibertat puja tretze punts respecte als resultats que va obtenir a les legislatives d'ara fa cinc anys, amb un discurs antiimmigració i crític amb les mesures del govern de coalició entre els conservadors i els ecologistes durant la pandèmia.

La participació en aquests comicis ha estat alta, fregant el 78%. Amb aquests resultatsel partit ultradretà, liderat per Herbert Kickl, revalida la victòria que va aconseguir en les eleccions europees. 

El Partit Socialdemòcrata quedaria en tercera posició amb el 21%, el pitjor resultat en la història de la formació.

La quarta posició és per NEOS-La Nova Àustria amb un 9.1%, seguit molt de prop pels Verds (8,3%). Més lluny estan el Partit Comunista d'Àustria i el Partit de la Cervesa (Bier Partei, 2 %).
 

Quines opcions de govern s'obren?

Amb aquests resultats, el partit conservador tindria l'opció de deixar el Partit de la Llibertat a l'oposició només si aconsegueix pactar amb els socialdemòcrates i també amb el partit neoliberal, que ha obtingut un 9% de vots.

Però l'opció que hi ha damunt la taula i que té més possibilitats de tirar endavant és un govern de coalició de l'ÖVP amb el Partit de la Llibertat.

 

Seguidors del partit xenòfob i d'extrema dreta Partit de la Llibertat (EFE/Filip Singer)

Discurs antiimmigració i inundacions

Prop de 6,5 milions d'austríacs estaven convocats a les urnes aquest diumenge, després d'una campanya electoral marcada pels missatges xenòfobs i euroescèptics del Partit de la Llibertat i també per les greus riuades i inundacions que han devastat la zona est del país. 

La gestió de les conseqüències del desastre natural que ha fet l'actual canceller, el conservador Karl Nehammer, ha fet pujar la seva popularitat en la recta final de la campanya. Però sembla que no ha estat prou per donar la victòria al seu partit. 

Herbert Kickl, l'actual líder de l'FPÖ (Partit de la Llibertat) té 55 anys i es presenta als seus votants com el "volkskanzler" (canceller del poble) i acusa la resta de formacions polítiques de "volksverräter" (traïdors a la pàtria). Kickl va ser ministre de l'Interior entre el 2017 i el 2019, període en què l'FPÖ va governar en coalició amb els conservadors ÖVP.

Herbert Kickl ha centrat la campanya en un discurs contra la immigració (EFE/Filip Singer)

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaÀustria
Anar al contingut