Una dona surt de votar en un col·legi electoral situat en un molí, als Països Baixos
Els electors dels Països Baixos han estat els primers a votar, aquest dijous, a les eleccions europees (Piroschka Van De Wouw/Reuters)

L'extrema dreta de Wilders puja als Països Baixos però no guanya, segons els sondejos

El partit populista, islamòfob i antiimmigració de Geert Wilders trepitjaria els talons a l'aliança d'esquerres segons les enquestes a peu d'urna als Països Baixos, el primer Estat a votar a les eleccions a l'Eurocambra

RedaccióActualitzat

A falta del recompte oficial, que serà diumenge com a la resta de la Unió Europea, els sondejos a peu d'urna al primer país a votar, els Països Baixos, indiquen que hi ha un frec a frec entre l'extrema dreta i l'aliança d'esquerres i verds.

Segons les enquestes a peu d'urna difoses pels mitjans públics holandesos, l'aliança d'esquerres i verds podria mantenir fins a 8 escons i guanyar les eleccions al país amb un lleuger avantatge sobre el Partit per la Llibertat, que en tindria 7.

El partit populista, islamòfob i antiimmigració liderat per Geert Wilders és el que més hauria pujat a les urnes respecte a les últimes eleccions europees. En aquella ocasió no va obtenir representació, però va acabar entrant a l'Eurocambra després d'una redistribució d'escons a causa del Brexit.
 

La dreta extrema puja i l'esquerra resisteix

Aquesta arrencada de les eleccions europees referma les previsions de forts avanços de la dreta extrema a la major part dels països.

Si es confirmen els resultats, es consolidaria l'avanç del partit de Wilders, que va guanyar les eleccions dels Països Baixos l'any passat. El mateix Wilders s'ha referit als sondejos per dir que són "un senyal per a les elits de Brussel·les que les coses canviaran", i ha afegit que "molts dels votants holandesos volen un estat nació més fort i no transferir més poders a Europa, sinó exactament el contrari".

El líder laborista Frans Timmermans, en canvi, ha assegurat que es demostra que "els partits d'esquerra no s'haurien d'ignorar en aquestes eleccions, malgrat l'auge dels partits nacionalistes a tot Europa". "Com a partits proeuropeus hem demostrat a la resta d'Europa que la victòria dels partits de dretes en aquests comicis no s'ha de donar per feta", ha afegit.

El primer de quatre dies d'eleccions

Les votacions als Països Baixos donen el tret de sortida a quatre dies d'eleccions al conjunt de la Unió Europea, en què estan joc des de qüestions geopolítiques fins a la regulació de temes quotidians. Cada estat gestiona el seu calendari electoral, de manera que els comicis ja van començar el dijous 6 de juny i s'allargaran fins diumenge, 9 de juny, quan votarem a casa nostra.

Els resultats provisionals se sabran a partir de les 11 de la nit de diumenge, quan hagin tancat els col·legis electorals als 27 estats membres de la Unió. Passats uns dies, el Parlament Europeu confirmarà el repartiment d'escons definitiu.

Prop de 400 milions de persones estan cridades a les urnes per elegir els 720 parlamentaris que conformaran l'Eurocambra.

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 2024
Anar al contingut