Una pancarta contra l'AFD durant una manifestació aquest diumenge (Bodo Marks/DPA/Europa Press)

L'extrema dreta alemanya podrà governar? Primers moviments per evitar-ho a Turíngia i Saxònia

Alternativa per Alemanya reclama governar, però la CDU manté el cordó sanitari i diu que les urnes els han donat a ells la responsabilitat de formar govern

RedaccióActualitzat

Els partits alemanys intenten pair aquest dilluns la primera victòria de l'extrema dreta en unes eleccions regionals des del final de la Segona Guerra Mundial. 

Alternativa per Alemanya ha guanyat a Turíngia i ha quedat segona a Saxònia en uns comicis que han fet evident el malestar dels alemanys, ja que els tres partits que governen el país han rebut un bon sotrac.

Amb els resultats ja tancats, l'extrema dreta reclama governar, però no podran fer-ho si es manté el cordó sanitari de la resta de forces.

Un cordó que es mantindrà a curt termini, malgrat que cada cop són més les veus de la CDU que suggereixen que s'haurien d'explorar fórmules per arribar a alguns acords amb l'extrema dreta, o bé per formar govern o bé per aconseguir-ne el suport extern.

Qui no respira gens tranquil és el canceller Olaf Scholz: el seu partit ha sortit molt castigat de les urnes i els seus socis de govern han quedat fora del Parlament de Turíngia.


La CDU diu que té l'encàrrec de formar govern

Aquest dilluns, Scholz ha fet una nova crida a evitar l'accés dels extremistes al poder, mentre que els conservadors han dit que consideren seu l'encàrrec de formar govern davant d'un resultat que "inquieta, preocupa i obliga a la reflexió".

En una roda de premsa per analitzar els resultats, el líder de la CDU, Friedrich Merz, ha afirmat que la seva formació és "l'últim baluard del centre democràtic contra el populisme d'extrema dreta" al país, i que reconèixer-ho hauria de ser avui "una mica més fàcil" fins i tot per a aquells que se senten allunyats de les seves polítiques.

Per Merz, l'èxit electoral de l'extrema dreta només s'explica pel "fiasco total" dels tres partits del govern de coalició del canceller Olaf Schoz --els socialdemòcrates, els verds i els liberals-- i els "problemes sense resoldre" que acumula l'executiu, com ara "la pressió incontrolada de la immigració".

A Saxònia, l'actual cap de govern, Michael Kretschmer, ha apuntat que aquestes eleccions són una "oportunitat per formar un govern estable", encara que ha reconegut que no serà fàcil ni ràpid. En aquest sentit, ha apuntat que no cooperarà amb l'extrema dreta.

Pel que fa a Turíngia, el candidat de la CDU Mario Voigt, que ha quedat segon, ha dit que aspira a un govern dirigit pel seu partit. El primer contacte, ha dit, el tindrà amb els socialdemòcrates, mentre que també descarta cap mena de pacte amb l'extrema dreta.

També caldrà tenir en compte la Lliga Sahra Wagenknecht (BSW), el nou partit de l'esquerra populista alemanya que en menys de sis mesos ha quedat tercer a les eleccions i que ara és clau per formar governs que frenin Alternativa per Alemanya.


Vergonya, ràbia o frustració

De raons per entendre els resultats no en falten, però això no treu que molts, a Alemanya, hagin rebut l'escrutini amb vergonya, ràbia o fins i tot frustració. TV3 n'ha parlat amb alguns experts:

 

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaAlemanyaEleccions Alemanya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut