La tomba de Francisco Franco, al Valle de los Caídos (ACN)
La tomba de Francisco Franco, al Valle de los Caídos (ACN)
Madrid

L'exhumació de Franco es farà abans del 25 d'octubre

Dissabte la basílica del Valle de los Caídos ja no obrirà al públic, tot i que fonts del govern espanyol diuen que l'exhumació no és imminent

RedaccióActualitzat

Franco serà exhumat del Valle de los Caídos abans de quinze dies, i les seves restes es portaran al cementiri d'El Pardo. La família del dictador serà informada amb 48 hores d'antelació. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Serà una cerimònia privada amb presència de la família -si ho vol- i la ministra de Justícia, que actuarà com a notària. "Suposa tancar amb dignitat, rotundament, el que no era digne", ha dit la vicepresidenta.

Demà mateix, dissabte, la basílica es tancarà al públic, encara que, segons fonts del govern espanyol, l'exhumació no és imminent.

Ja hi havia via lliure per fer-ho. Aquest dimecres, el prior del Valle de los Caídos va advertir el govern espanyol que no autoritzava l'entrada a l'abadia per exhumar les restes de Franco fins que el Suprem no respongués al seu recurs. L'endemà mateix, el Tribunal Suprem va aixecar les mesures cautelars que bloquejaven el trasllat. Els últims recursos els havien presentat la Fundació Franco, l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos i la Comunitat Benedictina del Valle.

La imminència de l'exhumació ha mobilitzat a Madrid els qui hi estan en contra. Unes quantes desenes de persones s'han concentrat davant de la seu del Partit Socialista, al carrer de Ferraz. Hi han mostrat pancartes contra la llei de memòria històrica. També han cridat contra la decisió d'exhumar el dictador i han qualificat els dirigents socialistes de profanadors i de covards.

L'exhumació de les restes de Franco ha topat una vegada i una altra amb tota mena d'impediments. Impediments que han obligat a ajornar l'exhumació des del 10 de juny, la data que havia decidit inicialment el govern socialista, fins a aquest octubre.

Hauran passat gairebé 44 anys des d'aquell 23 de novembre de 1975, en què el dictador va ser enterrat al Valle de los Caídos, concebut inicialment com un espai d'homenatge als vencedors de la Guerra Civil.

L'exhumació, segons Gabino Abánades, el funcionari que va dirigir l'enterrament de Franco, serà fàcil i relativament ràpida.

"Complicat no ho és, però ho han de fer professionals. M'imagino que així es farà."

Com es farà l'exhumació?

Segons els experts, per retirar la llosa, d'una tona i mitja, la millor opció és col·locar-hi a sota uns rodets per fer-la lliscar i deixar el forat per accedir al fèretre. Però també es podria utilitzar una grua. Hauran de treballar-hi un mínim de quatre operaris. Un d'ells haurà d'entrar a la fossa per posar les cordes que serviran per elevar el taüt. La llei de sanitat mortuòria obliga a canviar de fèretre quan les despulles s'han de traslladar a un altre cementiri.

Les restes es traslladaran a El Pardo per carretera o en helicòpter. El recorregut és de 62 quilòmetres i es fa en poc més d'una hora.

 

 

Un dels forenses que es van encarregar d'embalsamar Franco, Antonio Piga, explica que el cos del dictador està momificat. Està convençut que les despulles es trobaran en bon estat, però amb alguns efectes del pas del temps.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut