L'exèrcit d'Israel rescata un ostatge de Hamas a Gaza, on encara n'hi ha un centenar

Els bombardejos no s'aturen ni a Gaza ni a Cisjordània: durant l'última jornada han matat almenys 25 palestins

RedaccióActualitzat

L'exèrcit israelià ha rescatat l'ostatge Kaid Farhan al-Kadi, un home àrab beduí de 52 anys, al sud de la Franja de Gaza. Al-Kadi ha estat captiu 326 dies, després de ser segrestat per Hamas el 7 d'octubre en un quibuts a cinc quilòmetres de la frontera.

El principal portaveu de les forces armades, Daniel Hagari, ha explicat que, seguint informes dels serveis d'intel·ligència, l'han pogut treure d'un túnel subterrani, però que no en podia donar gaires detalls.

Segons fonts palestines, ha sigut rescatat a la localitat de Rafah, a l'extrem sud de Gaza, ocupada per les forces israelianes des de principis de maig.

El mitjà israelià Haaretz ha publicat una versió diferent: assegura que Farhan al-Kadi ha aconseguit escapar-se del seu captiveri abans de ser rescatat pels soldats.

"El seu estat de salut és estable i l'estem traslladant a l'hospital per fer-li més proves mèdiques", han informat les Forces de Defensa d'Israel (FDI) aquest dimarts en un comunicat.


"Ha sigut com tornar de la mort"

Al-Kadi és el vuitè ostatge rescatat per les forces israelianes des del principi de la guerra. És pare d'onze fills i vivia a Rahat, un municipi del sud d'Israel.

"Ha perdut pes, ha estat deu mesos dins d'un túnel... Ha sigut com tornar de la mort", ha declarat el seu germà. 

Per la seva banda, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha felicitat l'exèrcit i ha defensat la seva presència continuada a la Franja:

"Estem treballant sense descans pel retorn de tots els ostatges. Ho estem fent de dues maneres: negociacions i operacions de rescat. Les dues juntes requereixen la nostra presència militar sobre el terreny, i pressió militar constant sobre Hamas."

"Seguirem actuant així fins a portar-los tots de tornada a casa", ha afegit.

Kaid Farhan al-Kadi ha estat traslladat a l'hospital de Beerxeba, a Israel, on s'ha reunit amb la seva família (Reuters/Govern d'Israel)

Encara hi ha un centenar d'ostatges

Hamas va segrestar 251 persones durant l'atac del 7 d'octubre, de les quals 34 han mort. Es calcula que a Gaza encara hi ha 104 israelians captius, però no és clar quants segueixen amb vida. 

Fa una setmana, l'exèrcit israelià va recuperar els cossos de sis ostatges del grup islamista.

Bona part dels ostatges --més de 110-- van ser alliberats en un intercanvi durant la treva del novembre passat, l'única de tota la guerra. Els familiars dels reclusos continuen exigint el retorn de tots els captius al govern de Netanyahu.

Aplegats sota la plataforma Fòrum de les Famílies dels Ostatges, aquest dimarts han celebrat el rescat de Kaid Farhan al-Kadi, però han reiterat que, perquè torni la resta de captius, fa falta un acord d'alto el foc.

Atac israelià aquest dimarts al camp de refugiats de Nuseirat, a la part central de Gaza (Reuters TV)

Una reivindicació que, per ara, sembla difícil de fer-se realitat. L'última ronda de negociacions al Caire ha conclòs sense cap acord.

En paral·lel, els bombardejos israelians continuen i aquesta matinada han deixat almenys 20 morts a la Franja. I a Cisjordània, cinc palestins --entre els quals hi ha dos menors-- han mort en un atac amb dron a la vora de Tulkarem.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut