L'executiva d'ERC ha anunciat l'acord després de gairebé deu hores de reunió i amb una imatge d'unitat (ACN/Mariona Puig)

ERC afirma que el preacord amb el PSC implica sortir del règim comú i recaptar tots els impostos

El preacord per investir Salvador Illa queda ara en mans de les bases dels republicans, que decidiran divendres en una consulta vinculant

RedaccióActualitzat

L'executiva d'Esquerra ha donat el vistiplau a un preacord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa que passa per un "concert econòmic solidari" i potenciar la llengua catalana, segons els republicans. Ara la decisió l'haurà de ratificar la militància en una consulta vinculant prevista per divendres vinent. 

Després d'una reunió de l'executiva que s'ha allargat gairebé deu hores, la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha estat l'encarregada de concretar els punts del preacord.

Esquerra ha explicat que Catalunya sortirà del règim comú del finançament autonòmic i recaptarà tots els impostos a través de la hisenda catalana, de forma progressiva. El primer serà l'impost de la renda del 2025, l'IRPF, que l'any 2026 es recaptarà ja a Catalunya

Els republicans asseguren que l'Agència Tributària de Catalunya "gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà" tots els impostos, inclosos l'IVA i el de societats. Sans també ha confirmat que hi haurà la quota de solidaritat interterritorial "que es fixi de manera clara i transparent", i que es pagarà a l'estat pels serveis que presta a Catalunya.

Segons el partit, el preacord preveu modificar la LOFCA --la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes--, un tràmit que requereix una votació per majoria absoluta al Congrés. Els republicans han assegurat que tenen "la validació del PSOE". 

"L'acord preveu les modificacions legals necessàries perquè Catalunya tingui la clau de la caixa i perquè Catalunya recapti el 100% dels impostos."

 

Fonts del PSC han expressat satisfacció pel preacord amb ERC, però han explicat que no volen interferir en el procés intern dels republicans. Per la seva banda, el PSOE ha convocat una executiva a Ferraz per aquest dimarts a les 13.00.
 

Conflicte polític i impuls del català

El preacord entre ERC i el PSC també inclou la creació d'una "convenció nacional" sobre la resolució del conflicte polític que penjarà del Parlament i que estarà presidida per ERC. 

Segons ha valorat la portaveu dels republicans, "és importantíssim arrossegar el PSC al reconeixement d'aquest conflicte entre Catalunya i l'Estat, i ja va sent hora que el principal partit del país ens digui quines respostes té sobre la taula".

En matèria de llengua, Sans també ha detallat que el preacord preveu la creació d'un Departament de Política Lingüística a la Generalitat --una proposta que duien al programa electoral-- davant "la situació d'emergència que viu el català".

Un fet que, segons els republicans, lliga el PSC al consens per la llengua, ja que també s'hauria acordat un Pacte Nacional per la Llengua, amb finançament, durant els 100 primers dies de govern. 

En aquest sentit, ha esmentat que prioritzen l'ús de la llengua catalana entre els joves i el català com a llengua vehicular a les aules i en les activitats extraescolars. En aquest punt, els republicans defensarien el seu ús per criteris pedagògics i no amb percentatges, com haurien volgut els socialistes. També en l'àmbit educatiu, ERC sosté que es continuarà ampliant la gratuïtat de les llars d'infants.
 

"No" al Hard Rock, política exterior i habitatge social

Segons fonts d'ERC, l'entesa recull que es treballarà pel reconeixement de les seleccions i que no es farà el Hard Rock al Camp de Tarragona. Cal recordar que les postures discordants amb aquest macroprojecte van impedir a ERC aprovar els pressupostos i van propiciar la convocatòria d'eleccions anticipades. 

Un altre punt que s'ha pactat, segons els republicans, és la creació d'un consorci "per garantir l'execució de la inversió de l'Estat a Catalunya". També l'execució de les infraestructures previstes per garantir el subministrament d'aigua i continuar amb les polítiques de mobilitat i amb l'empresa energètica impulsades pels republicans. 

També s'hauria acordat impulsar la construcció d'habitatge social i la rehabilitació d'edificis, i regular els pisos turístics i de temporada

Pel que fa a les conselleries, ERC assegura que el preacord preveu mantenir el Departament d'Igualtat i Feminismes, la conselleria d'Acció Exterior i l'obertura de delegacions a l'estranger, que el PSC hauria plantejat desmantellar. 

El preacord se sotmetrà divendres a una consulta a la militància que serà vinculant. La votació serà telemàtica de 9.00 a 20.00 i presencial en alguns punts de 10.00 a 18.00. El resultat que en surti podria abocar Catalunya a unes noves eleccions a l'octubre o a un nou ple d'investidura la setmana vinent.

Membres de l'executiva d'ERC fent un recés durant la maratoniana reunió d'aquest dilluns (ACN/Gerard Artigas)

Una reunió maratoniana de l'executiva d'ERC

La cúpula del partit ha validat l'entesa després d'una reunió que ha començat a les 9.30 i que s'ha allargat fins a les 19.00 per la divisió d'opinions a l'executiva i pel fet que s'han continuat tancant serrells del pacte durant tota la jornada.

La portaveu del partit ha afirmat que el preacord s'ha validat "gairebé per unanimitat" i ha agraït "la maduresa" i "el to de l'executiva". La decisió suposa, segons Sans, "un pas de gegant en matèria de sobirania" i "ens permet estar més preparats de cara a l'objectiu final, que és la independència". 

Amb unes bases dividides, ERC exigia garanties per escrit a La Moncloa del compliment d'un nou model de finançament de Catalunya. Fonts dels republicans han apuntat que la reunió s'ha allargat perquè s'ha explicat l'actual situació de la negociació i perquè tots els membres de l'executiva hi han intervingut.

Segons fonts consultades per TV3, durant aquest matí de dilluns encara hi ha hagut un intercanvi de documentació entre les dues formacions per tancar l'acord abans del 31 de juliol, la data límit marcada per Esquerra. Raquel Sans també ha confirmat "moviments per part del PSOE a última hora". 

En paral·lel a la reunió de l'executiva dels republicans, els principals dirigents del PSC també s'han aplegat a la seu socialista aquesta tarda. S'especulava sobre l'opció que fessin una reunió de l'executiva, a l'expectativa d'un possible acord amb ERC.

La trobada, però, ha durat menys d'una hora. Pels volts de les cinc de la tarda, els dirigents socialistes han abandonat la seu del carrer Pallars i no han transcendit els detalls de què s'ha parlat. A la sortida, els representants socialistes deien als mitjans que havien de ser discrets i no han fet declaracions.
 

Un preacord que culmina setmanes de negociacions

Han estat setmanes de negociacions i converses a dues bandes per part dels dirigents republicans. Primer, per saber si podien tancar un acord amb el PSC centrat en un nou finançament per Catalunya. Després, per explorar també quines possibilitats tenia una investidura de Carles Puigdemont amb l'abstenció dels socialistes. Aquesta última opció, descartada des del principi per Illa i el PSC.

Els republicans partien de la demanda d'un concert econòmic a l'estil basc, que permeti a Catalunya recaptar tots els impostos. Una proposta de màxims per al PSOE, vista amb mals ulls per part dels socialistes des de Madrid, que van reconduir les converses cap al consorci tributari entre la Generalitat i l'Estat que ja recull l'Estatut.

En els últims dies, l'acord entre ERC i el PSC semblava encallat per la manca de garanties que s'acabi complint. No només per part del PSOE a Madrid, del qual la cúpula republicana no amaga la seva desconfiança, sinó també en el cas que PP i Vox acabin desbancant Pedro Sánchez de La Moncloa després d'unes noves eleccions.

Per això, els últims dies els republicans havien redoblat la pressió i havien exigit garanties per escrit a La Moncloa. 

Un altre dels elements que estava sobre la taula d'ERC era el risc d'una repetició electoral, amb la perspectiva que el partit pugui perdre més suport i caigui per sota dels 20 diputats que té actualment. 

Sense un candidat clar en unes hipotètiques noves eleccions, i amb la direcció en situació d'interinatge, en les últimes setmanes s'hi ha sumat la polèmica de l'estructura de comunicació B del partit i l'escàndol dels cartells, que ha portat Ernest Maragall a estripar el carnet de militant.

Europa Press - David Zorrakino
Salvador Illa aspira a presidir la Generalitat amb el suport d'ERC i dels Comuns (Europa Press/David Zorrakino)

Una Esquerra dividida

Ara qui tindrà l'última paraula per avalar la investidura de Salvador Illa serà la militància d'Esquerra. Un partit amb els ànims dividits pel que fa a aquesta postura i als lideratges interns.

En les últimes hores, qui s'hi ha manifestat en contra de forma contundent és la diputada al Congrés Pilar Vallugera, que ha escrit "No" a les xarxes, en referència a investir Illa president. 


El portaveu d'Esquerra a la Diputació de Girona, Joan Plana, també s'hi ha pronunciat en contra en una piulada a X, com també l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg, el qual ha afirmat que "a priori, sense saber més, estic pel no". 

En canvi, en una carta a la militància el senador Joan Queralt demana un vot reflexiu, ponderat i amb el cap, malgrat que reconeix que tot plegat sigui empassar-se "un gripau, i dels grossos". 
 

Quan seria una hipotètica investidura?

Després que ERC i el PSC hagin tancat el preacord, encara podria passar més d'una setmana abans de la convocatòria d'un ple d'investidura.

Si la militància avala l'entesa, els socialistes poden comunicar al president del Parlament, Josep Rull, que tenen prou vots perquè Salvador Illa sigui el nou president de la Generalitat. 

En aquest punt, Rull iniciarà una nova ronda de contactes presencial per després convocar la diputació permanent del Parlament que ha de fixar una data per al ple d'investidura. Han de donar entre 24 i 48 hores als diputats perquè puguin participar en el ple.

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestidura
Anar al contingut