Barcelona

L'executiva d'ERC opta finalment pel "no" a l'Estatut expressat majoritàriament per les bases

La direcció d'Esquerra Republicana, reunida de forma extraordinària per analitzar la demanda de la seva militància de donar suport al "no" en el referèndum de l'Estatut, ha decidit finalment replantejar-se la seva decisió de demanar el vot nul polític i optar finalment pel "no" sense matisos. D'aquesta manera Esquerra recull la postura de les bases republicanes, que dimarts van posicionar-se pel "no" en les assemblees territorials. La decisió de l'executiva haurà de ser ratificada demà pel Consell Nacional. El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, creu que aquesta decisió no afectarà l'estabilitat del tripartit.

Actualitzat

Els 40 membres que formen l'executiva d'Esquerra han decidit de forma unànime tenir en compte l'opinió de les bases del partit. En una resolució de set punts, l'executiva ha optat pel "no" com a opció clara i única a l'Estatut aprovat per les Corts espanyoles com a forma de suport al text sortit el 30 de setembre del Parlament de Catalunya i com un "sí" al catalanisme. De totes maneres, segons Josep-Lluís Carod-Rovira, la formació reconeixerà "la diversitat de formes crítiques legítimes".

Carod, que ha definit el canvi com una "reformulació de la resolució adoptada fa una setmana", quan els dirigents republicans van optar pel vot "preferentment nul", ha explicat que la decisió s'ha pres amb la finalitat d'adaptar-la al desig expressat majoritàriament pels militants de base a les assemblees territorials celebrades dimarts passat.

Pensant en CiU, Carod pronostica que els d'Esquerra no seran els únics que posin el "no" a les urnes des del catalanisme, i recorda que és la primera vegada des de les Bases de Manresa que es diu "no" a un Estatut des d'aquest àmbit polític. I pensant en altres forces, el president d'Esquerra adverteix que per ells aquest ha estat l'últim procés estatutari perquè, segons ell, el que necessita Catalunya és una altra cosa que va més enllà de l'Estatut.

Carod ha anunciat que li explicarà la decisió presa al president Maragall, i s'ha mostrat convençut que el "no" d'Esquerra no afectarà l'estabilitat del govern català. Però Carod també ha tingut un espai per a l'autocrítica. Tot i fer lloances de la democràcia interna del seu partit, sí que ha reconegut que caldrà fer una reflexió sobre la bondat de certes pràctiques.

Aquest resolució aprovada per l'executiva d'Esquerra fa preveure un Consell Nacional de demà molt més plàcid del que hagués pogut ser si la resolució aprovada hagués estat una altra.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut